Zdrava ishrana za zdravo srce

Objavljeno / ažurirano:

Skoro svako od nas dođe na svijet zdravog srca. Da srce i krvotok što je moguće duže ostanu zdravi, bečki zdravstveni stručnjak, profesor Hademar Bankhofer daje svoje savete.

Pravila ishrane za srce i krvotok

Za srce važi: ne jesti obilno niti mnogo, izbjegavati masno i slatko, ne prejedati se i unositi svakog dana litar i po vode, da bi krv bila tečna i glatko proticala kroz krvne sudove.

Za srce i krvni pritisak treba jesti narandže, šljive, paradajz, krastavac, masline, ananas i grožđe. Od začina Bankhofer preporučuje mirođiju i kari i konzumiranje crnog čaja.

U svim ovim prirodnim proizvodima nalazi se salicilna kiselina koja razrjeđuje krv i sprečava da dođe do ugrušavanja.

Najvažniji vitamini za srce

Vitamin E jača srce. Ima ga dosta u svim integralnim proizvodima, orašastim plodovima, u mlijeku i mliječnim proizvodima, u maslinovom ulju i zrnu pšenice.
Drugi važan vitamin je prema Bankhoferu folna kiselina, koje ima u brokulama, lukovici mirođiji, žumancetu i cvekli.

Mikrolementi i minerali

Kalijum je eliksir za krvni pritisak. Najviše ga ima u jabukama ali i u zelenoj salati, salati „Lolo roso“, spanaću, kupusu. Također važan za srce je i antistres-mineral: magnezijum.

Magnezijuma ima u prirodnom pirinču, integralnim proizvodima, bademima, bananama, sjemenkama bundeve i orasima.

Od mikroelemenata srcu i krvnom pritisku su potrebni selen, male količine joda i gvožđa. Gvožđa ima u luku, , grahu, grašku, suhom voću – hurmama, smokvama, šljivama, i suhim jabukama. Selen se dobija iz gljiva, riže, bijelog luka, integralnih proizvoda i morske ribe.

Izvor: Moje zdravlje

Obrada: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Uloga i uzroci (ne)uspjeha pozivanja u islam

0
Briga i odgovornost u islamu imaju značenje čuvanja nečega ili stremiti se ka pozitivnom popravljanju nečijeg stanja. Uzvišeni kaže (u prijevodu značenja): ”Muškarci vode brigu o ženama...” (Kur'an, 4/34)

Preporučeni sadržaj

Afganistan:Masivna ofanziva talibana u Helmandu

0
Proteklih dana talibani su pokrenuli masivnu vojnu ofanzivu u jugozapadnoj pokrajini Helmand, najveću u ovoj godini, nakon neuspjeha pregovora s vladom u Kabulu.

Islamske teme