Istine i laži: Šta je zdravo a šta štetno za oči?

Popularno na sajtu

Saznajte koliko je štetno škiljenje, koje namirnice su dobre za vid te kvari li kompjuter oči.

Mnogo toga se nabraja kao zdravo ili štetno za vaše oči – loše svjetlo pokvarit će vam vid, djeci ne trebaju sunčane naočale, jedite puno mrkve i imat ćete savršen vid… Saznajte šta je od toga istina a šta laž.

1. Mrkva pomaže očima

Mrkva sadrži karoten od kojeg nastaje vitamin A. On je vrlo važan za enzim retinol koji u mrežnici omogućava vid. Vitamin A nalazi se i u drugim namirnicama, posebno u paradajzu, špinatu i marelicama. Dakle, ne oslanjajte se samo na mrkvu.

2. Zelena boja smiruje oči

To je istina. Zbog svoje valne duljine zelena je boja ugodna i smirujuća za oči.

3. Loše svjetlo kvari oči

To nam roditelji govore od malena, ali loše svjetlo ipak nije štetno za oči. Istina je da se oči moraju više naprezati što uzrokuje njihovo brže umaranje, ali dioptrija vam neće narasti samo zato što čitate pored male lampe usred noći.

4. Rad ispred kompjutera je štetan

Slično kao i sa svjetlom, dugo sjedenje ispred ekrana brže će vas umoriti, ali vam neće podići dioptriju. Boravak za kompjuterom može ipak biti štetniji osobama koje nose kontaktne leće. Njima mogu pomoći specijalne kapi od kojih oči prosuze a vid se pročisti.

5. Škiljenje će proći samo od sebe

Neće, to je česta i velika pogreška! Stručnjaci tvrde da je škiljenje uvijek patološko, a svako dijete koje škilji odmah mora otići na pregled okulisti. Nije istinito ni mišljenje nekih laika koji tvrde da je škiljenje u dobi do tri godine normalno.

6. Mala djeca ne moraju nositi sunčane naočale

UV zračenje jednako je štetno i za odrasle i za djecu. Štoviše, čuvanje očiju kod djece puno je važnije nego kod odraslih. Djeca ipak često ne žele nositi sunčane naočale, pa im može poslužiti i šilterica svijetle boje koja će ih štititi. Nošenje kape sa šiltom poželjno je i ako nose sunčane naočale jer još više povećava zaštitu od štetnog zračenja.

7. Djeci u inkubatoru oštetit će se vid

Ovaj mit i strah od inkubatora nastao je zbog krive interpretacije o brizi za novorođenčad. Ta djeca prije su u inkubatorima bila u relativno visokim koncentracijama kisika kako bi im se sačuvao život, pa su zbog toga imala nezrelo plućno tkivo. Kao posljedica toga su se kod nezrele mrežnice pojavljivale žilice koje su štetile očima. Danas je situacija potpuno drugačija, pa ako se novoređenčadi pogorša vid, to sigurno nije zbog inkubatora.

8. Na dioptriju se može uticati

Sam čovjek na svoju dioptriju ipak ne može uticati. Mnogi nadri liječnici preporučuju ‘sigurne’ metode kako nekim neprovjerenim vježbama poboljšati svoj vid. Sve su to gluposti. Primjerice, kratkovidnost nije uzrokovana čitanjem u školi – s njom se čovjek rodi i samo je pitanje vremena kad će se pokazati.

9. Ako nemam veliku dioptriju, uopće ne moram nositi naočale

Mnogo kratkovidnih ljudi misli da im se vid neće pogoršati ako ne počnu nositi naočale dok im je dioptrija još niska. Krivo! Štaviše, to može biti vrlo opasno.  Ako ne reagirate pravovremeno, svoj vid možete samo pogoršati, pa i ubrzati umaranje očiju.

(MOJEzdravlje)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz