Kršćanski terorizam u Siriji: Rusi ubili najmanje petero djece u zračnim napadima na Serakib

Popularno na sajtu

Najmanje osmoro civila ubijeno je u napadima koje su ruske zračne snage izvele na području sjeveroistočne sirijske provincije Idlib koja je prošle godine proglašena zonom deeskalacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Civilna zaštita iz Idliba javlja da su ruski bombarderi gađali naselja u Saraqibu.

Prema prvim informacijama, u napadima je ubijeno najmanje osmoro civila, među kojima je najmanje petoro djece.

Isti izvori javljaju da su ruski avioni bombardirali i lokalitete smještene na ruti kojom desetine hiljada civila s juga Idliba bježe ka sirijsko-turskoj granici.

Uporedo s ruskim zračnim napadima u Idlibu traju i kopneni i artiljerijski napadi koje izvode snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. U protekla četiri dana Assadove snage zauzele su najmanje 35 naseljenih mjesta.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je ubijeno najmanje 1.300 civila, a u protekloj godini raseljeno je više od milion ljudi.

Izvor: Anadoly Agency

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz