Kurbani 2013: Pošalji svoj kurban za gladne u Somaliji, Siriji, Burmi…

Popularno na sajtu

Kurban bajram je dan veselja i slavlja za većinu nas. Ali, za desetine miliona muslimana širom svijeta ovaj dan će biti kao i svaki drugi – bez hrane, skloništa (doma) i sigurnosti.

“Niko od vas neće (istinski) vjerovati sve dok svome bratu ne bude želio ono što želi sebi.“ (hadis bilježi Buhari)

U današnjem globalnom selu, ovaj hadis dobija novu dimenziju. Danas, iako mnoga naša braća i sestre fizički žive daleko od nas, ipak su nam „nadohvat ruku“, pa ih naša pomoć može dostići za dan ili dva.

Mi preporučujemo, kao i ranijih godina, da uplate vršite preko humanitarne organizacije Ummah Welfare Trust, za koju smo čuli izraze pohvale od strane mnogih muslimana na islamskim forumima. O radu ove organizacije i foto reportažama dostave humanitarne pomoći možete pogledati na njihovom sajtu: uwt.org.

Ummah Welfare Trust (UWT) vam daje priliku da pomognete siromašne i ugrožene muslimane u 18 zemalja svijeta i da im pružite sredstva kako bi i oni dočekali Bajram u veselju. Od Senegala do Filipina, hiljade životinja će biti zaklano u ime Allaha i njihovo meso podijeljeno potrebnima.

Hvala Allahu, prošle godine bajramski blagoslov je dopro do siromašnih muslimana u 19 zemalja svijeta. Oko 850 000 britanskih funti (preko milion eura) je utrošeno na kurbane, koji su podijeljeni za pola miliona muslimana.

Za svoj Kurban program, UWT kupuje životinje sedmicama prije prvog dana Bajrama. Životinje su uhranjene i pažljivo pregledane da zadovoljavaju kriterijume kurbana, a teku i pripreme oko organizacije klanja Kurbana.

Stoga, svi muslimani svijeta koji žele učestvovati u ovoj akciji, trebaju uplatiti novčana sredstva, kako bi se blagovremeno izvršile sve prethodne pripreme za ovaj ibadet (tj. kupila stoka i osigurala procedura za klanje).

Ispod se nalazi cjenovnik kurbana prema tome u kojoj zemlji želite da se vaš kurban zakolje. Tabele se sastoji od liste zemalja (prva kolona lijevo) i još tri kolone:

– Small animal (sitna stoka) – u ovoj koloni je cijena kurbana sitne stoke (ovan, ovca, koza…)

– Large animal (krupna stoka) – u ovoj koloni je cijena kurbana po grlu krupne stoke (krava, kamila…)

– 1/7th Share (jedna sedmina) – u ovoj koloni je cijena jedne sedmine od cijene krupne stoke, za slučaj da želite da vaš kurban bude krupna stoka, tj. učestvujete sedminom (ova cijena je jeftinija od cijene kurbana sitne stoke).

Cjene kurbana za 2013. godinu

Cijene uplate su date u britanskim funtama (sjedište UWT-a je u Velikoj Britaniji), 100 britanskih funti vrijedi oko 120 eura (oktobar 2013).

Konkretno, cijene kurbana u eurima za Somaliju, Siriju i Burmu su date u tabeli ispod:

Cijene kurbana u eurima za Somaliju, Siriju i Burmu

 

Uplatu sredstava možete izvršiti preko sajta www.uwt.org. Direktan link do stranice za uplatu je: .

Način uplate

1. Kliknite na link http://uwt.org/site/project_details.asp?id=276.

2. U novootvorenoj stranici kliknite na veliko plavo dugme DONATE NOW (slika ispod)

Kliknite na plavo dugme

 

3. U novootvorenoj stranici popunite odgovarajuća polja kao na slici ispod. Polja koja nisu popunjana na slici, ne moraju biti popunjena u web formularu.

U web formularu popunite polja kao na slici iznad (kliknite na sliku da biste je vidjeli u punoj veličini)

 

4. Nakon klika na dugme “Complete your donation”, skripta će vas prebaciti na PayPal stranicu za uplatu, ukoliko ste izabrali PayPal kao način uplate (slika ispod).

 

Uplata preko PayPal naloga

 

Ukoliko ste se opredelili za plaćanje kreditnim karticama u tački 3, klikom na na dugme “Complete your donation”, skripta će vas prebaciti na stranicu za uplatu putem kreditnih kartica. Popunite ovu stranicu kao na slici (ovdje je bitno da uneti podaci budu precizni i tačni. Pogledaj sliku ispod:

 

Stranica za plaćanje putem kreditne kartice

 

Također, uplatu možete vršiti i putem bankovnog transfera sa sljedećim podacima:

Account name: Ummah Welfare Trust
IBAN: GB52MIDL40208000014192
Swift Code: MIDLGB22
Branch name and address:
HSBC Bank,
4 Hardman Square,
Spinningfields,
Manchester, M3 3EB

Adresa (ako je potrebno): 351 Derby Street, Bolton, UK

Za svrhu uplate (Purpose of Payment) naznačite: For Qurbani 2013.

Nakon uplate pošaljite email na banktransfer@uwt.org kako biste provjerili da li je sve u redu sa uplatom, ili to uradite telefonom na 0800 4 0800 11 ili + 44 (0) 1274 390 396. Poželjno je da prvo pozovete ove brojeve pa potom izvršite uplatu.

BITNA NAPOMENA: Za uplate putem bankovnog transfera, zadnji dan je petak, 4. oktobar, dok se uplate putem interneta mogu vršiti do 8. oktobra.

NAPOMENA 2: Ako niste u mogućnosti izvršiti uplatu putem kreditne kartice i odlučili ste da novac pošaljete bankovnim transferom trebate znati da banke za ovu uslugu naplaćuju i po nekoliko desetina KM (ili eura) tako da se, stoga, preporučuje da prikupite što više donacija od džemata, rodbine, prijatelja, pa ih onda pošaljete jednim bankovnim transferom, što bi drastično umanjilo troškove slanja nego da se svaka uplata vrši pojedinačno.

NAPOMENA 3: Ukoliko imate dodatnih pitanja, postavite komentar ispod teksta, ili koristite kontakt formu ovdje.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: