KURBAN ZA SOMALIJU

Popularno na sajtu

Kurban je obilježje sljedbenika islama. Kurban je ovca (životinja) koja se kolje na Kurban-bajram u cilju sticanja Allahove, dželle šanuhu, bliskosti i naklonosti.

Može se zaklati od prvog dana kurban bajrama nakon klanjanja Bajram-namaza, pa sve do zadnjeg dana od dana tešrika. Zalaskom sunca 13. dana zul hidžeta završava se i vrijeme klanja kurbana.

S obzirom da veliki broj muslimana u svijetu živi u teškom siromaštvu, islamskim učenjacima je postavljeno pitanje da li je dozvoljeno poslati novac u visini cijene kurbana da se on zakolje u siromašnim državama gdje muslimani praktično umiru od gladi?

Odgovor učenih je bio da je dozvoljeno poslati kurban gladnima na drugom kraju svijeta. Štoviše, u ovakvom činu je višestruka nagrada i korist, jer će kurban doći do onih koji su u najvećoj potrebi za njim.

Unazad deset godina, humanitarna organizacija Ummah Welfare Trust (UWT) je organizirala humanitarne akcije u najugroženijim djelovima islamskog svijeta. Kao i ranijih godina, i ove godine UWT organizira slanje kurbana za najpotrebnije u Somaliji.

Ummah Welfare Trust je jedna od najpovjerljivijih islamskih humanitarnih organizacija u svijetu koja svoj posao radi transparentno i savjesno, o čemu se možete osvjedočiti izvještajima na njihovom sajtu i cijenom kurbana, koja je za Somaliju, u odnosu na druge organizacije, skoro 4 puta manja[1]!!!

Zato, dragi brate i sestro, požuri sa ovim dobrim djelom, budi od onih koji su zaklali kurban i istovremeno od onih koji će pomoći muslimane koji umiru od gladi.

Kolika je cijena pojedinačnog kurbana?

Cijena kurbana je 46 eura, što čini organizaciju UWT jednom od najpovoljnijih i najefektivnijih humanitarnih organizacija u islamskom svijetu. Cijena je povoljna i za one sa skromnijim budžetom, pa se i njima ukazuje prilika da pošalju novac za kurban i time izvrše islamski propis kurbana i istovremeno pomognu muslimane koji umiru od gladi.

Do kada se mogu izvršiti uplate?

Uplate za kurban u Somaliji se mogu izvršiti zaključno sa 31. oktobrom. Zato je potrebno požuriti sa uplatom.

Kako mogu izvršiti uplatu?

S obzirom da je vrijeme uplate ograničeno zaključno sa 31. oktobrom, uplatu nije moguće izvršiti putem klasične bankarske transakcije, već samo putem kreditne kartice ili PayPal računa. Akceptiraju se sljedeće kartice: Visa, Visa debit i Mastercard.

Link za uplatu:

Web formu za uplatu popunite kao na slici ispod. Klikni na sliku da bi je vidio u punoj veličini.

Šta ako nemam kreditnu karticu ili PayPal account (račun)?

U ovom slučaju, s obzorom da bar neko od tvojih prijatelja, rođaka, kolega, poznanika,…, imaju kreditnu karticu ili PayPal račun, možeš ih zamoliti da ti učine uslugi i izvrše uplatu za tebe. Imaj u vidu da će oni imati troškove transakcije pa im nadoknati ove troškove. Ovi troškovi obični nisu veći od par eura.

Ja nemam mogućnosti da pošaljem novac za kurban u Somaliji. Kako mogu pomoći?

Dragi brate i cijenjena sestro, ti koji nisi u mogućnosti da pošalješ novac za kurbane za gladne u Somaliji, i ti možeš imati nagradu klanja kurbana. Kako? Proslijedi ovaj tekst onima koje znaš, jer ćeš i ti imati nagradu za svaki kurban koji bude uplaćen tvojim sebebom (tj. ako neko putem tebe sazna za ovaj način uplate i izvrši uplatu, inšaAllah ćeš i ti imati istu nagradu kao i uplatilac. Ako bude više uplatilaca putem tebe, i nagrada će inšaAllah biti višestruka).

 „Neće niko od vas vjerovati dok ne bude želio svome bratu ono što želi i samom sebi.“ (Buharija)

„Muslimani su kao jedan čovjek, pa ako se požali oko – sve se žali, ako se požali glava, svo se tijelo žali na bo.“ (Muttefekun alejhi)

Musliman je brat muslimanu, ne čini mu zulum, niti ga ostavlja na cjedilu, ko bude na pomoći muslimanu, biće Allah njemu na pomoći, ko otkloni nedaću od muslimana, otkloniće Allah njemu nedaće na Sudnjem danu, ko pokrije sramotu muslimanu, Allah će njemu pokriti sramotu na Sudnjem danu.“ (Muttefekun alejhi)

„Smiluj se onima na zemlji, smilovaće se tebi Onaj koji je na nebesima.“ (Ebu Davud)

Suviše bi bilo tumačiti ove hadise, jer oni sami sebe tumače, već ćemo pustiti same hadise neka oni kao objava djeluju direktno na muslimane i budu pokretač u činjenju ovog plemenitog djela.

(Put vjernika)

Fusnota:[1] Naravno, ovo ne znači da druge islamske organizacije kod kojih je cjena kurbana veća obmanjuju muslimane

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d