Le Temps: Ovako Izrael redizajnira rat u Gazi da potraje godinama

Popularno na sajtu

Prema navodima švicarskih novina Le Temps, treća faza izraelskog rata u Gazi, koju je Tel Aviv najavio, počet će krajem ovog mjeseca i bit će „slabijeg intenziteta“ na vojnom nivou, ali će potrajati dugo, možda i godinama.

U izvještaju dopisnice iz Jerusalema Charlotte Gauthier, novine su objasnile da će se izraelske snage koje se nalaze u Pojasu Gaze povući iz gradova, ali u dva područja koja se smatraju ključnim, a to su koridor Netzarim, koji razdvaja sjevernu i južnu Gazu, i koridor Philadelphia, koji predstavlja granicu s Egiptom na krajnjem jugu Pojasa.

Spomenula je da je Yaakov Amidror, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost izraelskog premijera, potvrdio za američki magazin Time da će „raspoređivanje u ovim područjima biti trajno, što će im omogućiti da uđu u Pojas Gaze kad god bude potrebno”.

“Dio Hamasovih struktura još nije uništen jer nismo sve pročešljali. Narednih godina ćemo intervenirati kad god otkrijemo aktivnu ćeliju ili strukturu Hamasa, počistit ćemo sve što je ostalo, kilometar za kilometrom.“

Teško ostvarivo

Gauthier je to prokomentirala, rekavši da se ovaj cilj čini teško ostvarivim, što je pokazala operacija koju je Izrael pokrenuo u Rafahu početkom maja te da se izraelski vojni stručnjaci slažu da će pokušaj da se to postigne učiniti da ova nova faza potraje godinama.

Dodala je da će ovaj cilj, odnosno, implementacija nove dugoročne faze slabijeg intenziteta, izazvati neke probleme, poput toga da će porodice talaca u Gazi shvatiti da je Vlada odustala od njihove djece, citirajući Gilada Havrona – oca jednog taoca – koji je rekao da je stvar jednostavna, znači da je Vlada odustala od talaca i ono što on vidi jeste da je pitanje talaca na dnu liste Vladinih briga.

Yishai Dan Jawi, rođak jednog od talaca u Gazi, rekao je da zamjena ovog sukoba fazom „slabijeg intenziteta“ nije dovoljna te da „ono što se traži jeste kraj ovog rata kako bi se vratili svi taoci“.

Kada je riječ o Hamasu, on i dalje oslobađanje talaca uslovljava potpunim povlačenjem okupacijskih snaga iz Pojasa Gaze i trajnim prekidom vatre, a ove zahtjeve Izrael kategorički odbija i traži bezuslovno oslobađanje svih talaca.

Gauthier je od Amidrora, također, prenijela kako je rekao da treća faza u Gazi omogućava slanje snaga na sjever, tako da „će biti spremniji za sveobuhvatni sukob s Libanom“.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz