Libija: U napadu dronovima ubijeno najmanje 40 svatova

Najmanje 40 osoba je ubijeno, na desetke ranjeno kada su snage generala Haftara izvele napad na grad Murzuq.

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 40 osoba je ubijeno, a desetine njih ranjeno nakon vazdušnog napada koji je izveden u jugozapadnoj Libiji, u vreme trajanja ceremonije venčanja, javljaju mediji.

Prema izveštajima medija, napad na grad Murzuq izvele su snage lojalne Khalifi Haftaru.

Al Jazeera saznaje da su žrtve prisustvovale venčanju kada je počeo napad.

Gotovo 1.100 ljudi je ubijeno od 4. aprila kada je Haftar, čije je sedište u istočnoj Libiji, pokrenuo ofanzivu na prestonicu Libije, Tripoli.

Libijska vlada, koju priznaju Ujedinjene nacije, u subotu je saopštila da je oborila jednu bespilotnu letelicu koja je pripadala Haftarovim snagama.

Specijalni izaslanik UN-a Ghassan Salame predložio je prekid vatre tokom predstojećeg Kurban-bajrama, koji počinje 11. avgusta i pozvao na ponovno pokretanje pregovora.

I Evropska unija je u petak pozvala zaraćene strane u Libiji da uspostave trajno primirje i vrate se pregovorima pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, kako bi se što pre pripremili izbori u toj zemlji.

Generala Haftara podržavaju Saudijska Arabija, Egipat i Francuska, dok je riječi hvale prema ovom zločincu iskazao i američki predsjednik Donald Trump.

Pored osvjedočenih boraca protiv islama i muslimana, Haftara je podržala i murdžijska sekta medhalija, koja je prije njega podržavala i Gadafija.

Libiju potresaju nemiri od 2011. godine, kada je dugogodišnji diktator Muammar Gaddafi svrgnut i ubijen u krvavom narodnom ustanku.

Od tada, u zemlji su se učvrstila dva rivalska centra moći – jedan u istočnoj Libiji, kojem se pridružio i Haftar i drugi u Tripoliju, koji uživa priznanje Ujedinjenih nacija.

Izvor: Al Jazeera / PV i agencije

Novo na sajtu

sejtanovi prilazi srcu

ŠEJTANOVI PRILAZI SRCU

Znaj da je najbolji primjer za srce tvrđava u koju šejtan hoće da provali, da je osvoji i njome zagospodari, i da se tvrđava...

Preporučeni sadržaj

Bitka za Idlib

Sirija: Šijitski režim pokušava zauzeti strateški grad Han Šejhun na jugu...

Snage sirijskog režima podržane ruskom vojskom zauzele su ključan grad Al-Habit na zapadu Hame dok su 10 kilometara istočno od grada Han-Šejhuna zauzeli naselje...

Islamske teme