Libija: Vladine snage oborile tri letjelice generala Haftara i zauzele grad Sorman

Pukovnik Muhammad Qanunu kaže da su oborena dva aviona Wing Loong kineske proizvodnje i jedan ruski helikopter Mi-35.

Popularno na sajtu

Međunarodno priznata vlada Libije saopćila je da je oborila dva borbena aviona i helikopter koji je pripadao snagama zapovjednika Khalife Haftara jer su u civilnom napadu u glavnom gradu Tripoliju ubijena dva civila.

Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) saopćila je da je oborila tri letjelice istočno od sredozemnog grada Misrate.

Na konferenciji za novinare u nedjelju navečer pukovnik Muhammad Qanunu rekao je da su zračne odbrambene snage GNA presrele Haftarove avione u području Abu Grain i oborile dva aviona Wing Loong kineske proizvodnje i jedan ruski helikopter Mi-35.

Izvori su za Al Jazeeru rekli da je u sukobima poginulo devet vojnika snaga GNA-e i više od 30 boraca odanih Haftaru, uključujući jedan broj sudanskih i čadskih plaćenika.

Izvori su također rekli da su snage GNA koristile bespilotne letjelice u napadima na Haftarove snage, samozvanu Libijsku nacionalnu vojsku (LNA), koja od prošlog aprila pokušava preuzeti glavni grad Libije od međunarodno priznate vlade.

Vladine snage preuzele kontrolu nad gradom Sorman

Snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije (UMH) preuzele su kontrolu nad Sormanom, gradom južno od Tripolija, koji je bio u rukama nelegitimnih oružanih grupa pod vodstvom Khalife Haftara, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik operacije “Vulkan srdžbe” Mustafa el- Mejei je u izjavi za AA kazao kako su vladine snage preuzele kontrolu nad centrom Sormana i sada napreduju ka nekim perifernim dijelovima.

Rekavši i da je zaplijenjena veća količina oružja i municije, te oklopnih vozila koje su iza sebe ostavile Haftarove snage, on je potvrdio i da je preuzeta kontrola nad objektima policije i obavještajne službe u tom gradu.

Vladine snage su juče na području Misrate, 200 kilometara istočno od Tripolija oborile dvije bespilotne letjelice kineske proizvodnje i jedan helikpter ruske proizvodnje koje su koristile Haftarove snage, a jutros je pokrenuta operacija s ciljem oslobađanja gradova Sorman i Sabrat.

Generala Haftara podržavaju Rusija, Saudijska Arabija, Emirati, Egipat i Francuska, dok Turska podržava snage vlade u Tripoliju, koja je međunarodno priznata.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz