Categories:

Libijska vlada prihvatila tursku vojnu pomoć

Objavljeno / ažurirano:

Vlada Libije, koju je priznao UN, prihvatila je ponudu Turske za vojnu i logističku podršku u nastojanjima libijskih, međunarodno priznatih, vlasti da odbiju ofanzivu koju predvode snage lojalne odbjeglom generalu Khalifi Haftaru, navode izvori na koje se poziva Al Jazeera.

Vlada nacionalnog jedinstva (GNA), sa sjedištem u prijestolnici Tripoliju, u četvrtak je aktivirala sigurnosni sporazum sa Ankarom iz novembra, javlja novinar Al Jazeere Mahmoud Abdelwahed iz libijske prijestolnice navodeći izvore iz GNA.

Tripoli, koji se nalazi na sjeverozapadu Libije, kontrolira GNA, dok Haftarova Libijska nacionalna armija (LNA) čini savez sa paralelnom administracijom kojoj je sjedište na istoku naftom bogate sjevernoafričke države.

Prošlog mjeseca su GNA i Turska potpisali sporazum o pomorskim granicama, naljutivši Grčku tim potezom, kao i još jedan sporazum o vojnoj saradnji.

Erdogan: Spremni smo

Turski zvaničnici su ranije saopćili kako bi Ankara mogla poslati svoje snage u Libiju ako to GNA zatraži, dok je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u subotu kazao kako još nije napravljen takav zahtjev.

U srijedu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio kako je njegova Vlada spremna pomoći GNA-u.

„Mi ćemo ubrzati procese između Turske i Libije. Rekli smo im kako smo uvijek spremni pomoći im ako to treba. Od vojnih i sigurnosnih kooperacija, do koraka kada je riječ o našim pomorskim pravima – mi smo spremni“, istakao je.

Libija je podijeljena između dvije strane koje se bore za prevlast nakon što je, uz pomoć NATO-a, svrgnut bivši lider Muhammar Gaddafi 2011. godine.

Izvor: Al Jazeera

NOVO NA SAJTU

Jekin (čvrsto ubjeđenje) – peti uvjet šehadeta

0
U uvjete ispravnosti riječi tewhida1 spada također i nepostojanje sumnje i ostvarivanje jekina – čvrstog ubjeđenja u ono što zahtjevaju ove riječi2. Kao što...

Preporučeni sadržaj

Afganistan: U Helmandu srušena dva vojna helikoptera, poginulo 10 vojnika

0
Najmanje devet osoba poginulo je u padu dva vojna helikoptera na jugozapadu Afganistana. Dvostruka helikopterska nesreća dogodila se u provinciji Helmand, u distriktu Nave, gdje...

Islamske teme