Libijske snage iz Tripolija nastavljaju napredovanje

Popularno na sajtu

Snage međunarodno priznate vlade Libije nastavile su napredovanje, ohrabrene nedavnim povlačenjem protivnika iz zona oko glavnog grada, javile su zaraćene strane.

Njihovo napredovanje nastavljeno je uprkos jednostranom primirju koje je tokom vikenda objavio Egipat, zemlja koja podržava rivalske snage predvođene zapovjednikom Khalifom Haftarom, prenosi Beta.

Haftarove snage jednu godinu vode kampanju da zauzmu glavni grad Tripoli, sjedište Vlade nacionalnog jedinstva, koju priznaju Ujedinjeni narodi.

Snage u Tripoliju, koje podržava Turska, stekle su prevlast prošle sedmice kada su povratile aerodrom u Tripoliju, sve glavne ulaze i izlaze iz grada i niz ključnih gradova blizu Tripolija, zbog čega su se Haftarovi borci bili primorani povući. Njihovo zapovjedništvo to je predstavilo kao taktičku mjeru da se pruži šansa mirovnom procesu koji vode Ujedinjeni narodi.

Egipatski prijedlog, koji je u subotu objavio predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi, predviđa primirje od ponedjeljka. Haftar ga je prihvatio, kao i Aguila Saleh, predsjednik parlamenta zemlje čije je sjedište na istoku.

Međutim, snage koje se bore u odbrani Tripolija odbacile su prijedlog i umjesto toga nastavile prodor ka istoku, ka priobalnom gradu Sirtu, bivšem uporištu grupe Islamska država Irak i Levant, koje su Haftarove snage zauzele u januaru.

Ministar unutrašnjih poslova u vladi u Tripoliju Fathi Bashagha rekao je da će vladina strana ući u političke pregovore tek kad zauzme Sirt i zračnu bazu Jufra, na jugu.

Sjedinjene Američke Države prošlog mjeseca optužile su Rusiju da je rasporedila najmanje 14 aviona u toj bazi kao pomoć ruskim plaćenicima, koji podržavaju Haftara, što je Moskva negirala.

Kontrola nafte

Zauzimanje Sirta otvorilo bi vrata millicijama povezanim s vladom u Tripoliju da idu dalje ka istoku i potencijalno preuzmu kontrolu nad ključnim naftnim instalacijama i naftnim poljima koje su plemena povezana s Haftarom zatvorila ranije ove godine i time prekinula glavni izvor prihoda za Libiju.

Libijska nacionalna naftna kompanija u nedjelju je saopćila da je nastavila proizvodnju u najvećem naftnom polju u zemlji poslije pregovora s plemenima. Dozvoljavanje naftnoj kompaniji da nastavi proizvodnju može se vidjeti kao pružanje maslinove grančice vladi u glavnom gradu Libije, koja je pretrpjela velike finansijske gubitke otkad su naftna polja zatvorena.

Libijski premijer Fayez al-Sarraj pozvao je borce u Tripoliju da nastave put ka Sirtu.

Glasnogovornik snaga povezanih s Tripolijem objavio je snimke navodne zapljene tenkova i vozila pred Sirtom. Haftarova vojna medijska jedinica, međutim, navela je da su to turski tenkovi koje su njihove snage uništile.

Libijske snage na istoku podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, kao i Francuska i Rusija. Vlada u Tripoliju dobija podršku od Katara, Italije i Turske, koja je pojačala svoju vojnu pomoć posljednjih mjeseci i time doprinijela pomjeranju toka borbi.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz