Macron dao ultimatum muslimanima Francuske

Francuski predsjednik traži od muslimanskih lidera da sastave "povelju vrijednosti" koju će u budućnosti poštovati.

Popularno na sajtu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je muslimanske lidere u toj zemlji da sastave svojevrsnu “povelju vrijednosti” koju će u budućnosti poštovati, a kojom se islam definira kao apolitična religija.

On je, kako prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC, u srijedu, na sastanku s islamskim liderima, dao Francuskom vijeću muslimanske vjere rok od 15 dana da prihvati povelju u kojoj se kaže da je islam religija, a ne politički pokret.

‘Poštovanje vrijednosti Republike’

U njoj, također, treba pisati da je zabranjeno “strano miješanje” u muslimanske grupe u Francuskoj, kao i obaveza da će se “poštovati vrijednosti Republike”.

Francuski predsjednik je predložio i formiranje nacionalnog vijeća imama.

Macron je, također, najavio nove mjere u suzbijanju, kako je naveo u više navrata, “islamističkog separatizma” u Francuskoj.

Ova Macronova izjava naišla je na osude mnogih muslimanskih aktivista na društvenim mrežama. Macronu se prigovara da on kao predsjednik države koja stoji iza mnogobrojnih genocida protiv muslimana u zemljama koje je okupirala u vrijeme kolonijalizma nema legitimitet da od bilo koga traži nikakvu “povelju vrijednosti”, ma što god se podrazumijevalo pod terminom “vrijednosti”.

Mediji spominju dok je tokom francuske kolonizacije, koja je trajala 132 godine, ubijeno više od 5,5 miliona Alžiraca, što je polovina stanovništva Alžira.

Francuska je 1830. okupirala Alžir, koji je svoju borbu za nezavisnost počeo tek 1. novembra 1954. Alžir je postao nezavisan nakon osmogodišnjeg rata, u kojem je stradalo više od 1,5 miliona ljudi.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: