Macron: Škole će biti neumoljive u zabrani nošenja muslimanskih abaja

Popularno na sajtu

Đaci u Francuskoj neće moći proći kroz školska vrata ako se pojave u školi u abajama, izjavio je predsjednik Emmanuel Macron, rekavši kako će vlasti biti “neumoljive” u primjeni nove zabrane nošenja tradicionalne muslimanske odjeće, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Macron se prvi put javno osvrnuo na novo pravilo oblačenja nakon posjete školi u južnoj Francuskoj, navode agencije.

“Znamo da će biti slučajeva kada će učenici pokušati ‘testirati pravilo'”, rekao je francuski lider.

Govoreći o tome kako će se nova mjera provoditi, Macron je rekao da će “posebno osoblje” biti raspoređeno u “osjetljive” škole kako bi pomoglo direktorima i nastavnicima i vodilo dijalog sa učenicima i porodicama, ako bude potrebno.

Ranije zabrane

Odluku o zabrani nošenja abaje prošle sedmice je uveo ministar obrazovanja Francuske Gabriel Attal.

“Odlučio sam da više ne bude moguće nositi abaju u školama. Kada uđete u učionicu, ne bi trebali moći prepoznati kojoj vjeri pripada učenik tako što ćete samo baciti pogled na nekog od njih”, rekao je Attal.

On je ranije rekao kako će 14.000 pripadnika obrazovnog osoblja na rukovodećim pozicijama biti obučeno do kraja ove godine da se bavi provođenjem i drugim pitanjima u održavanju sekularizma, a 300.000 osoblja će biti obučeno do 2025. godine.

U Francuskoj je 2004. zabranjeno nošenje marama u školama, dok je 2010. uvedena zabrana nošenja vela u javnosti, što je dovelo do nezadovoljstva u petomilionskoj muslimanskoj zajednici u Francuskoj.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz