Macron u Ruandi priznao ulogu Francuske u genocidu

Popularno na sajtu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je rekao da priznaje ulogu svoje države u genocidu u Ruandi, tražeći oprost tokom posjete Kigaliju, prijestolnici te afričke države koja krivi i Francusku za masovna ubistva 1994. godine.

„Samo oni koji su prošli tu noć mogu možda oprostiti“, rekao je Macron u memorijalnom kompleksu Gisozi u kojem je pokopano 250 hiljada žrtava genocida.

„Ponizno i s poštovanjem stojim uz vas danas i stigao sam kako bi priznao opseg naših odgovornosti“.

„Francuska ima ulogu, povijest i političku odgovornost u Ruandi“, ostala je „uz genocidni režim“, no „nije bila suučesnik“ u ubistvima, rekao je Macron, a prenosi Le Monde.

Posjet francuskog čelnika dolazi nakon što je u martu francuski istraživački odbor objavio izvještaj u kojem piše da je kolonijalni stav zaslijepio francuske dužnosnike u Ruandi te da francuska vlada ima “ozbiljnu i veliku“ odgovornost jer nije predvidjela tamošnje krvoproliće.

U izvještaju se tvrdi kako Francuska nije direktno kriva za smrt više od 800.000 Tutsija i Hutua, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Predsjednik Ruande Paul Kagame, koji je ranije kazao da je Francuska sudjelovala u genocidu, prošle je sedmice rekao da izvještaj “mnogo znači“ stanovnicima Ruande.

Macron, koji pokušava udaljiti Francusku od njene kolonijalne ostavštine, u aprilu je pristao otvoriti arhive o Ruandi bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Mitteranda, koji je bio na vlasti u doba genocida.

Nedugo potom Ruanda je objavila svoj izvještaj, u kojem piše da je Francuska bila svjesna da je genocid u pripremi te da ga je omogućila time što je nastavljala podržavati tadašnjeg predsjednika Juvenala Habyarimanu.

“Francuski dužnosnici su naoružavali, savjetovali, obučavali, opremali i štitili vladu Ruande“, piše u tom izvještaju, pa se dodaje da je Francuska godinama pokušavala prikriti svoju ulogu (u genocidu).

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz