Austrijska vlada odobrila nacistički projekat “Mapa islama”

Popularno na sajtu

Vlada Austrije našla se na udaru žestokih kritika zbog nove “mape islama“, koja pokazuje lokacije džamija i udruženja širom države, navodi AFP i dodaje kako vjerske grupe ističu kako će ova mapa stigmatizirati muslimane ove evropske države.

Ranije je ministrica integracija Susanne Raab objavila internetsku stranicu koja se zove “Nacionalna mapa islama“, a u kojoj se navode imena i lokacije više od 600 džamija, udruženja i zvaničnika, kao i njihove moguće veze van države.

No, ova interaktivna mapa, napravljena uz pomoć Univerziteta u Beču i Dokumentacijskog centra političkog islama, uznemirila je mnoge austrijske muslimane, a koalicijski partner OeVP-a, stranka Zeleni, također se distancirala od ovog projekta.

Zeleni: S nama nije reazgovarano

U saopćenju Islamske vjerske zajednice Austrije (IGGOe) se navodi kako ovaj projekat “predstavlja otvorenu namjeru Vlade da označi sve muslimane kao potencijalnu opasnost“.

Glasnogovornica Zelenih za integraciju Faika El-Nagashi kazala je kako “nijedan ministar niti zastupnik Zelenih nije bio dio ovoga, nije čak ni razgovarano s njima“.

“Ovaj projekat miješa muslimane i islamiste i u potpunoj je suprotnosti s onim kakva prava politika integracije treba biti“, dodala je.

Sa druge strane, Raab tvrdi kako namjera mape nije da “stavi sve muslimane pod sumnju“, već je cilj “borba protiv političke ideologije, a ne vjere“.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz često kritizira, kako on kaže, “politički islam“, navodi AFP.

‘Rasizam protiv muslimana raste’

“Zamislite da je napravljena slična mapa o kršćanstvu ili judaizmu“, govori Tarafa BagHajjati, čelnik jedne muslimanske organizacije, i dodaje kako ovaj projekat izjenačava vjeru i terorizam.

Ukazuje kako osam posto ukupnog stanovništva Austrije, koje ima 8,9 miliona, čine muslimani, koji idu u džamije i koji nemaju nikakve veze s ovakvim organizacijama.

“Zabrinjavajuće i razočaravajuće je da Vlada usvaja ovakve ekstremno desničarske ideje“, dodaje BagHajjati.

Od prošlogodišnjeg napada u Beču, kada je ubijeno četvero ljudi, sve je više prijavljenih napada, fizičkih i verbalnih, na muslimane Austrije.

Iz Islamske zajednice navode kako “rasizam protiv muslimana raste“.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz