Zašto američka vlada podržava Izrael: Biden, Palestina i podrška kršćanskom cionizmu

Popularno na sajtu

Bivši izraelski ambasador u SAD-u Ron Dermer nedavno je podstakao Izrael da da prioritet održavanju podrške američkim evanđeoskim kršćanima nad podrškom američkim Jevrejima.

“Ljudi moraju razumjeti da okosnicu podrške Izraelu u SAD-u čine evanđeoski kršćani”, kazao je on, ukazujući na činjenicu da evanđeoski kršćani čine četvrtinu populacije, dok Jevreji čine manje od dva posto američke populacije. Također je primijetio da je “veoma rijetko” da evangelici kritikuju Izrael, dok su američki Jevreji “neproporcionalno prisutni među [izraelskim] kritičarima”.

Zaista su bijeli evangelici činili značajan dio baze Donalda Trumpa, njih 81 posto je glasalo za njega 2016, a on im je udovoljio kroz takve poteze koji pogoduju Izraelu kao što je premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem i podrška za naselja i izraelsko pripajanje Zapadne obale i Golanske visoravni. Iako predsjednik Biden možda koristi manje sirovu retoriku i ponovo je uspostavio humanitarnu pomoć za Palestince, njegov stav ne predstavlja nikakvu pravu promjenu od Trumpovog i stoga na sličan način udovoljava željama evangelika.

Evanđeoska posvećenost Izraelu bila je sasvim vidljiva u nedavnoj propovijedi John Hageea, višeg pastora u crkvi Cornerstone, u San Antoniju, u Teksasu. Hagee je i osnivač i predsjednik organizacije Kršćani ujedinjeni za Izrael, glavne američke kršćanske cionističke organizacije koja se ponosi cifrom od 10 miliona članova. Blizu 80 posto evangelika priznaje kršćanski cionizam, vjerovanje da je moderna država Izrael rezultat biblijskog proročanstva, naime ideje da je prije 4000 godina Bog obećao ovu zemlju Jevrejima, koji će njom vladati do Isusovog povratka u Jerusalem i uzašašća – kada će Jevreji morati preći na kršćanstvo ili će biti poslani u pakao.

Iako je Hagee originalno planirao govoriti o braku i obavezivanju u nedjelju, 16. maja, promijenio je plan i prešao na propovijed pod nazivom “Bitka za Jerusalem”, s obzirom na nedavne događaje u Palestini: pokušaje iseljavanja Palestinaca iz njihovih domova u naselju Sheikh Jarrahu u Istočnom Jerusalemu da se oslobodi prostor za izraelske doseljenike; upade izraelskih sigurnosnih snaga u džamiju Al-Aksa; i izraelski napad na Pojas Gaze, u kojem je ubijeno najmanje 248 Palestinaca, među njima 66 djece. Izrael je prijavio 12 ubijenih, uključujući dvoje djece, od Hamasovih raketa.

Cionistički projekt doseljeničkog kolonijalizma

Brojni analitičari, uključujući Nouru Erakat, Mariam Barghouti, Yaru Hawari i Rashida Khalidija, ukazali su na nedavne događaje kao najnovije u izraelskom ekspanzionističkom, cionističkom projektu doseljeničkog kolonijalizma čiji je cilj da razbaštini Palestince i judaizira zemlju između rijeke Jordan i Sredozemnog mora – projekat koji je u suprotnosti sa međunarodnim zakonom.

Kršćanski cionisti, naravno, ovu situaciju potpuno drugačije vide.

Evanđeoska posvećenost Izraelu bila je sasvim vidljiva u nedavnoj propovijedi Johna Hageeja, višeg pastora u crkvi Cornerstone, u San Antoniju, u Teksasu [Youtube]
Evanđeoska posvećenost Izraelu bila je sasvim vidljiva u nedavnoj propovijedi Johna Hageeja, višeg pastora u crkvi Cornerstone, u San Antoniju, u Teksasu [Youtube]
U svojoj propovijedi, Hagee je istakao glavne kršćansko cionističke teme, ističući ideju da je Bog dao ovu zemlju jevrejskom narodu, da su Jevreji “zjenica Božijeg oka” i da će Isus, kada se vrati, vladati Zemljom iz Jerusalema. “Čeznem za tim danom”, naglasio je Hagee.

Hagee je također podijelio svoju teoriju o najnovijem krugu nasilja, za koje je okrivio isključivo Hamas i tvrdio da su Rusija i Iran nagovorili Hamas na to, u konačnici naglašavajući da Rusija i Kina rade na tome da istjeraju Ameriku s Bliskog istoka.

“Ovo je direktni izazov američke sposobnosti da odbrani Izrael”, kazao je on, upozoravajući da ako SAD ne podrži Izrael, Bog neće podržati SAD. Ovo evanđelje o prosepritetu povezano sa Izraelom govori da su dobre stvari, u pogledu finanasijske, kao i fizičke dobrobiti, Božija volja za one koji “blagoslove Izrael”.

Hagee je kritikovao Bidena i njegovu administraciju tokom propovijedi, insinuirajući da Biden uvijek neefikasno dangubi “u podrumu” – što je Trumpova omiljena uvreda Bidenu – i da nas trenutno vođstvo “pokušava natjerati da zaboravimo Boga”. Za razliku od toga, hvalio je bivšeg američkog državnog sekretara Mikea Pompea, kršćanskog cionistu, kao “posvećenog kršćanina” i “divnog Božijeg čovjeka”.

“Pompeo je tip čovjeka koji nam je potreban u nacionalnom liderstvu”, kazao je Hagee u komentarima prije propovijedi, “a ne neko ko se krije u podrumu sve vrijeme.”

Promjene u Demokratskoj stranci

Pa ipak, Hagee nije kritikovao Bidenov odgovor na događaje u Palestini-Izraelu – što ni ne čudi, budući da se odgovor Bidenove administracije suštinski ne razlikuje od podrške koju je Trump ili, uistinu, prethodne američke administracije, pokazao Izraelu.

Izjave Bidenove administracije predstavile su nasilje kao izraelsko “pravo da se brani” od Hamasa, umjesto da su priznale realnosti izraelskog kolonijalnog projekta i kampanje etničkog čišćenja protiv Palestinaca. SAD je također blokirao saopštenje Vijeća sigurnosti UN-a koje poziva na prekid vatre u Gazi i kritikuje izraelsko iseljavanje Palestinaca u Istočnom Jerusalemu. Osim toga, Bidenova administracija je odobrila prodaju oružja Izraelu u vrijednosti od 735 miliona dolara.

Uprkos Bidenovom stavu, postoje čvrsti znaci promjene u Demokratskoj stranci u SAD-u u korist palestinskih prava. Zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez uvela je rezoluciju u Zastupničkom domu da blokira tu prodaju oružja, a senator Bernie Sanders je uradio isto u Senatu. Zastupnica Betty McCollum također je predložila zakon koji zabranjuje da novac američkih poreskih obveznika finansira izraelska kršenja ljudskih prava. Zastupnice Rashida Tlaib i Ilhan Omar oštro su kritikovale Bidenov odgovor na nedavne događaje.

Efikasno, kontinuirano organizovanje grupa kao što su Studenti za pravdu u Palestini, Američka kampanja za palestinska prava i Jevrejski glas za mir, kao i zajednički rad zagovornika za palestinska prava i pokreta kao što je Black Lives Matter, pomogli su da dođe do ove promjene i pobrinut će se da se ona nastavi. Ali u međuvremenu, bilo da to Hagee shvata ili priznaje, on i kršćanski cionizam su, iako možda nisu izravan saveznik u Bidenovoj administraciji, vođstvo čiji neuspjeh da se zauzmu za ono što je ispravno imitira njihovu podršku za Izrael – samo bez uzašašća.

Izvor: Al-Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz