Mulla Baradar: Ako se sporazum iz Dohe do kraja provede, u cijelom Afganistanu će vladati šerijat

Popularno na sajtu

Povodom prve godišnjice sporazuma potpisanog između talibana (IEA) i Sjedinjenih Američkih Država, Mulla Baradar Akhund, zamjenik šefa talibanskog političkog ureda u Kataru, rekao je da će provedba sporazuma iz Dohe Afganistanu osigurati mir i stabilnost, a šerijatski sistem će prevladati.

U svojoj poruci, Mulla Baradar Akhund rekao je da je Islamski Emirat Afganistana od svog potpisivanja i dalje predan sporazumu iz Dohe i da se nada kako će i druga strana ispoštovati ono što je potpisala.

“Potpisivanje sporazuma iz Dohe bio je historijski i veličanstveni dan, jer je smanjio intenzitet borbi u Afganistanu, doveo do oslobađanja zatvorenika i pokrenuo međuafganistanske pregovore”, navodi se u poruci.

Mulla Baradar Akhund također je opisao sporazum iz Dohe kao neviđenu priliku za uspostavu šerijata (na preostaloj trećini države).

“Nakon potpisivanja ovog sporazuma, postoji dobra prilika za stabilnost i mir u Afganistanu pod kišobranom šerijata”, rekao je Baradar.

Sjedinjene Američke Države i talibani su prošle godine potpisali sporazum koji gotovo po svakoj odredbi ide u korist talibana, posebno jer predviđa konačno povlačenje svih američkih vojnika kroz faze i oslobađanje 5,000 talibana iz logora i zatvora.

Kao krajnji rok za povlačenje Amerikanaca određen je 1. maj ove godine, ali nova američka administracija na čelu s Bidenom oklijeva i želi revidirati odluku, jer smatra kako bi njihovim odlaskom talibani brzo osvojili velike gradove i raspustili vladu u Kabulu te proglasili pobjedu, nakon čega bi vratili šerijatsku državu koju je Zapad srušio prije 19 godina.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: