Na korak do odcjepljenja: Vlasti RS uvele žandarmeriju, Dodik najavio novo jačanje policije

Prilikom svečanog predstavljanja nove jedinice u Banjoj Luci, Dodik rekao da ne odustaje od rezervnog sastava policije.

Popularno na sajtu

Vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska uspostavile su novu posebnu policijsku jedinicu pod nazivom žandarmerija, a prilikom njenog svečanog predstavljanja u Banjoj Luci, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će policija RS i dalje jačati te će stoga biti uveden i njen rezervni sastav.

Žandarmerija unutar policije RS-a zapravo je paravojna jedinica koja je uspostavljena po uzoru na uređenje policijske strukture u Srbiji, ali Dodik tvrdi kako je sve to na tragu onoga šta rade zapadne države u suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama, prenosi Hina.

“Žandarmerija je operativna i mobilna jedinica koja se može koristiti svugdje”, kazao je Dodik, koji tvrdi kako je uspostava ovakve jedinice potpuno u skladu sa ustavnim rješenjima i odredbama Dejtonskog sporazuma.

Jedinica još nije operativna u cijelosti, ali plan je da ona bude začetak strukture koja bi zamijenila sadašnje posebne jedinice. U RS-u su planirali da njihovi žandari budu posebno naoružani i opremljeni oklopnim vozilima “Despot”, kakve proizvode u saradnji sa Srbijom.

Odluka o uvođenju žandarmerije uslijedila je nakon što su iz Federacije BiH ali i od predstavnika diplomatske zajednice u toj zemlji stigli brojni prigovori zbog najave uspostave rezervnog sastava entitetske policije, što je ocijenjeno kao kršenje odredbi Dejtonskog sporazuma.

‘Suočavanje s prijetnjama’

Dodik je u utorak kazao kako bez obzira na tu “galamu” u RS-u neće odustati od svojih planova te da je uvođenje rezervne policije samo privremeno odgođeno.

“Odmah da se zna da ćemo razmatrati i priliku za uspostavu rezervnog sastava policije, jer je to najbolji način očuvanja sigurnosti RS”, izjavio je Dodik.

Rekao je kako se u RS živi “vrlo uspješno”, uprkos činjenici da je u BiH blokiran proces uspostave vlasti.

“BiH je napravljena kako bi bila smetnja, a ne korist za dva entiteta i tri naroda”, kazao je Dodik dodajući kako je vrijeme da se o svemu tome otvori dijalog te kako su u RS-u na to spremni.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je rekao kako je zadaća žandarmerije suočavanje s prijetnjama poput terorističkih te da joj uloga “nije ratovati protiv bilo koga”.

Pohvalio se kako su u proteklih pet godina u RS-u više uložili u policiju, nego za svo prethodno vrijeme nakon Daytona.

“Žandarmerija je tradicija u srpskom narodu, koja je nastala prije stotinu godina i mi nastavljamo tamo gdje smo s tim stali”, kazao je Lukač.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz