Najmanje 556 civila ubijeno u Asadovoj zračnoj kampanji na Istočnu Gutu

Popularno na sajtu

Najmanje 556 civila ubijeno je u smrtonosnoj zračnoj kampanji sirijskog režima na predgrađa Istočne Gute u blizini Damaska od 10 augusta, izvjestio je Jedinstveni ured za pomoć, lokalna monitoring grupa, prenose sirijski mediji i aktivisti.

Jedinstveni ured za pomoć je od 10. augusra dokumentovao smrt 556 ljudi, uključujući 123 djece i 43 žena.

Guta je već nekoliko godina meta napada i bombardovanja šiitsko-alevijskog režima. Prije 2 godine, 21. augusta, u napadu hemijskim oružjem ubijeno je preko 1500 civila, od čega 800 djece.

Guta je spomenuta u hadisima Allahovog poslanika Muhammeda alejhisselam, kao mjesto u kojem će se nalaziti tabor muslimana u Velikom okršaju koji će se desiti pred Sudnji dan.

Ebu Derda radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:“Tabor muslimana na dan okršaja bit će u Guti, mjestu kraj grada po imenu Da­mask, jednog od najboljih gradova Šama.” A u drugoj predaji prenosi da je također čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: “Na dan (velikog) okršaja, tabor muslimana će biti u mjestu po imenu Guta, mjestu kraj grada Damaska – najboljem mjestu za okuplja­nje muslimana toga vremena.” [Bilježe Ahmed, Ebu davod i Hakim koji kaže da je hadis vjerodostojnog lanca prenosilaca. Zehebi se složio sa tim a potvrdio El-Munziri]

Guta je danas pod kontrolom džihadsko-oslobodilačkih snaga kojima dominira Vojska islama.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz