Nakon optužbi da skriva razmjere epidemije, Kina povećala broj umrlih u Vuhanu za čak 50%

Popularno na sajtu

Grad Wuhan, prvni epicentar pandemije korona virusa, saopćio je da je broj mrtvih od bolesti Covid-19 veći nego što se prvobitno mislilo, da je preminulo još 1.290 ljudi, odnosno 50 posto više, tako da ih je ukupno 3.869.

Vlasti pokrajine Hubei u kojoj je Wuhan, saopćile su da je broj mrtvih revidiran navodno zbog kasnih izvještaja medicinskih ustanova i zbog činjenice da je dio oboljelih od Covida-19 umro kod kuće, dok su bolnice bile preopterećene u ranim fazamam epidemije, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju DPA.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Wuhanu povećan je za 325, na 50.333, navode vlasti.

Analitičari pak smatraju da i ovo povećanje od 50% ne prikazuje stvaran broj umrlih.

Optužbe o skrivanju razmjera epidemije

Oko 11 miliona stanovnika Wuhana provelo je 11 sedmica u strogom karantinu, koji je ukinuta tek nedavno.

Revidirani broj je objavljen u vrijeme kada su su u inostranstvu počeli dovoditi u pitanje tačnost kineskih podataka vezano uz korona virus, a sumnje su izrazili i kineski građani.

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Peking da je skrivao razmjere epidemije na početku u Kini te je zamrznuo američko finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zamjerajući joj se se priklonila kineskim stavovima.

Rezerve je iznijela Velika Britanija, a u četvrtak joj se pridružila Francuska, kada je predsjednik Emmanuel Macron ocijenio da postoje sive zone u upravljanju korona krizom u Kini, rekavši za Financial Times “da postoje stvari koje su se dogodile, a o kojima se ne zna”.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz