Categories:

Naučnici tvrde: Oko naše kruži nevidljiva galaksija!

Objavljeno / ažurirano:

24SI – Naučnici su predložili način kako pratiti tamne patuljaste galaksije koje bi trebalo da kruže oko Mliječne staze, rekavši da su otkrili dokaze o jednoj takvoj galaksiji.

Spiralne galaksije poput naše imaju tih pratilaca, ali neki su sačinjeni od “tamne materije”, koju je nemoguće vidjeti. Ideja je da se traže tragovi koje pratioci ostavljaju po hidrogenskom gasu na ivici galaksije, kao što voda ostavlja trag iza plovila, prenosi BBC.

Zapažanja zasnovana na toj ideji sugerišu postojanje daleke prateće galaksije težine do 10 milijardi sunaca.

Predstavljajući svoj rad na sastanku Američkog astronomskog društva u Seattleu, Sukanya Chakrabarti, sa University of California, Berkeley, rekla je da bi njen način mogao riješiti dugogodišnji problem u kosmologiji.

Oko našeg Mliječnog puta postoji određen broj satelitskih galaksija – ove i druge galaksije čine Lokalnu Grupu koja je naše širenje u kosmosu. Međutim, teorija predviđa da bi trebalo biti daleko više satelita koji kruže oko Mliječne staze.

Ono što se može protumačiti u vezi sa tim nedostajućim galaksijama, jeste da su sastavljene većinom od tamne tvari – koja je tajanstveni pandan stvari za koju se vjeruje da čini 85% materije u svemiru.

Međutim, tamna tvar nije u interakciji sa svjetlom i ne može se vidjeti teleskopom kao normalna materija – poznata je samo zato što vrši gravitacijsku silu na materiju koju možemo vidjeti.

Izvor: 24SI

Obrada: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Idlib gori, šiitski režim zauzeo novu teritoriju, Erdogan duboko potresen gubitkom...

0
U ofanzivi rusko-šijitskog satanističkog saveza zadnjih dana je palo 17 mjesta u Idlibu, uključujući i strateški važan grad Maretun-Numan, koji leži na autoputu koji...
islamske teme, islam, slike

Imovinsko osiguranje

Preporučeni sadržaj

Izrael treći put potopio poljoprivredne površine u Gazi

0
Ministarstvo poljoprivrede Palestine saopćilo je kako je Izrael treći put u dvije sedmice pod vodom ostavio poljoprivredne površine na istoku Pojasa Gaze, javlja agencija...

Islamske teme