Njemačka prodala egipatskom diktatoru Sisiju oružje za više od četiri milijarde eura

Popularno na sajtu

U posljednjih devet dana mandata je njemačka Vlada Angele Merkel odobrila izvoz naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od skoro pet milijardi eura, od čega je više od četiri milijarde eura namijenjeno Egiptu, javlja Deutsche Welle (DW) pozivajući se na pisanje njemačkih medija, prenosi Tanjug.

Ovo je jasan pokazatelj da Evropa, iako se, s jedne strane, deklarativno zalaže za poštivanje ljudskih prava i promicanje slobode, s druge strane se ne libi da naoružava najveće diktatore na svijetu. Evropske zemlje i SAD su do sada naoružavale najzloglasnije i najmračnije režime koje je svijet vidio, poput režima u Siriji, Egiptu, Izraelu, Indiji, Mijanmaru… Čim je to oružje namijenjeno za borbu protiv islama i muslimana, “demokratska i slobodarska Evropa” u tome ne vidi problem.

Pomenutom prodajom se volumen izvoznih dozvola za naoružanje uvećao na više od devet milijardi eura u ovoj godini, što je rekord za Njemačku.

Te podatke objavilo je Ministarstvo privrede na upit zastupnice Ljevice Sevim Dagdelen.

Daleko najveći poručilac njemačkog naoružanja je Egipat koji je pod sumnjom kršenja ljudskih prava i učešća u sukobima u Jemenu i Libiji, navodi DW.

Samo Egiptu je posljednjih dana mandata odobrena nabavka od preko četiri milijarde eura.

Kako je nedavno pisao sedmičnik Spiegel, u pitanju su tri ratne fregate koje pravi njemačka kompanija Thyssenkrupp, kao i 16 sistema za protivzračnu odbranu firme Diehl Defence.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz