“Bosanska čast” protiv islamske časti. Ko će pobijediti?

Popularno na sajtu

(Ne)poznate osobe u majicama sa natipisom “Bosanska čast” sinoć su zlatnim sprejom prefarbali islamsku poruku koja je bila ispisana na bilbordu ispred Tržnog centra u Zenici. Poruka je glasila: Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka, što je izjava čiju istinitost neće negirati osim osoba koja se odrekla razuma.

Nevezano da li se Balije koje su oskrnavile poruku osjećaju muslimanima ili ne, oni jako dobro znaju da Djed Mraz nikada nije bio dio tradicije Bošnjaka, osim ako pod tradicijom ne podrazumijevaju period od unazad par decenija.

Pa, šta je to što je “Bosansku čast” natjeralo na konfrontaciju sa islamskom čašću?

Prvo, treba imati na umu da “Bosanska čast” ne predstavlja samo nekoliko ljudi, koji su se, eto, spontano okupili kako bi zaštitili svoju čast od “anti-djedamrazovske prijetnje” sa bilborda. Naprotiv, oni predstavljaju nemali dio bošnjačkog naroda kojemu je islam već duže vrijeme teret kojeg nerado nosi, ali nema dovoljno hrabrosti da ga se javno odrekne (bar većina njih).

Ovo je teret kojeg nosi svaki Balija – bošnjački munafik, koji se predstavlja muslimanom, pa silom prilika mora bar ponekad dokazivati svoju pripadnost islamu (obično to biva prisustvovanjem na Bajram namazu, jednom ili dvaput godišnje). Tu (polu)godišnju rutinu dokazivanja, Balija nekako i preboli, ali nikako ne može preboljeti rast islamske svijesti kod sve većeg broja Bošnjaka koji, za razliku od njega, ne mogu naći vezu između islama i Svetog Nikole (koji je pozajmio ime Djeda Mrazu).

Balija-munafik bi nesmetano htio da loče na svakoj slavi, nebitno kakva je i čija je, bitno da se slavi, i teško mu pada kada mu neko negira (pro)slavu.

“…a oni koji ne vjeruju – koji se naslađuju i žderu kao što stoka ždere…” (Kur'an, 47:12)

S druge strane, Balija-munafik, pored toga što možda ispoljava islam, u svojim prsima krije nevjerstvo, pa ga rastuži sve ono što rastuži nevjernika, a rijetko šta rastuži nevjernika kao kada svojim očima gleda buđenje islama. Zato, Balija-munafik želi utrnuti svjetlo islama, čim se pojavi.

“Oni žele da ustima svojim utrnu Allahovo svjetlo, a Allah želi vidljivim učiniti svjetlo Svoje, makar ne bilo po volji nevjernicima.” (Kur'an, 9:32)

Balija-munafik, kao i svaki drugi munafik, nema ljudskog karaktera, pa svoj stav usaglašava sa očekivanjima onoga koga smatra jačim i utjecajnijim. Tako, Balija primjećuje da su četnici, ustaše, evropski nacisti, Orban, Milanović i Dodik, cijela Evropa, daleko jači od Bošnjaka, pa zato on ne voli da se isti razočaraju u Bošnjake, pogotovo ne voli da ih vidi kako namrgođeni negoduju kako su Bošnjaci skrenuli sa “evropskog puta multietničnosti”.

“Zar kod njih traže snagu, a sva snaga pripada samo Allahu?” (Kur'an, 4:139)

Zbog istih tih Bošnjaka koji se pridržavaju islama, Balija-munafik svaki put pocrveni pred četnikom ili ustašem ili inim nevjernikom, te uvijek iznova mora izreći salvu psovki i uvreda na račun vjernika, kako bi oprao svoju “bosansku čast”.

Zato je i sada, Balija-munafik odlučio da sebi i istomišljenicima sačuva “čast” tako što će javno oskrnaviti islamski natpis i tako umiriti četnike, ustaše i sve ostale koje je natpis “potresao”. Nevezano što pomenuti natpis nije bio uvredljiv, niti je uopšte zadirao u ubjeđenje drugih vjera, još manje omalovažavao, već samo konstatirao činjenicu znanu svima koja ni na koji način nije uvredljiva, osim u očima psihopata i ljudskog otpada.

Balija-munafik očigledno niti uzima pouku iz historije, niti čita Poruku svog Gospodara Kojemu prkosi, a da je čitao, našao bi u njoj:

“A izzet (ponos, čast) je u Allaha i u Poslanika, i u vjernika, ali munafici neće da znaju.” (Kur'an, 63:8)

Stoga, slovom Kur'ana, vjernici su ti koji su posjedovatelji časti i ponosa, a nikako munafici i nevjernici, kojima Kur'an poručuje:

“…oni će pogubnost postupaka svojih iskusiti i propast će njihov kraj biti.” (Kur'an, 65:9)

Naravno, Balija-munafik ne bi ni skrnavio islamski natpis kada bi u Kur'an vjerovao, niti bi nevjernik bio nevjernik, kada bi iskreno u Allaha vjerovao. Zato će se Balija-munafik možda cinično nasmijati izrečenoj kur'anskoj prijetnji. Međutim, i njemu i svim drugim munaficima i nevjernicima koji sumnjaju u Allahovo obećanje, Kur'an poručuje na jeziku vjernika:

“Svi mi čekamo, pa čekajte i vi, a sigurno ćete saznati ko su bili sljedbenici prave vjere i ko je bio na Pravome putu.” (Kur'an, 20:135)

Za Put vjernika: Abdullah Imamović

Napomena: Stavovi izraženi u rubrici Vaša strana ne moraju nužno predstavljati i stavove portala Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz