Sirija: Ruski teroristi bombardovali stanicu za distribuciju pitke vode u Idlibu

Popularno na sajtu

Ruski vojni avioni bombardirali su danas jednu od glavnih stanica za distribuciju pitke vode u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Vodosnabdjevna stanica Arsani je uništena u napadu, a pobunjeničke opservatorije iz Idliba javljaju da je napad izveden ruskim vojnim avionom Su-34.

Kako navode aktivisti, cilj ovakvih napada je učiniti normalan život nemogućim za muslimane Sirije. Tržnice, pekare, bolnice, škole i džamije su do sada bile rutinska meta ruskih terorista i njihove braće šijja.

Iz civilne zaštite Bijeli šljemovi javljaju da je u napadu ranjen najmanje jedan civil.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika. Na svu sreću, enklava graniči s Turskom pa preko jednog od graničnih prijelaza redovno ulazi hrana koju sakupljaju humanitarne organizacije.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Turska i Rusija su u martu prošle godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u proteklih pet godina godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

AA/PV

Detaljnije o ruskom krstaškom terorizmu čitaj ovdje.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz