Nove brojke: U Turskoj najmanje 8.574, u Siriji najmanje 2.802 poginulih

Popularno na sajtu

U Turskoj, najmanje 8.574 osoba je poginulo, a 49.133 povrijeđeno, nakon niza snažnih zemljotresa u Turskoj koji su u ponedjeljak potresli širi region, objavila je u srijedu Uprava za vanredne situacije (AFAD).

Najmanje 2.802 osobe su poginule, a 5.035 je povrijeđeno u Siriji.

Napori potrage i spašavanja traju od 6. februara u Idlibu, Halepu, Hami, Latakiji i Tartusu, koje su najviše pogođene zemljotresima.

Režimska novinska agencija SANA objavila je da su u Halepu, Hami, Tartusu i Latakiji poginule 1.262 osobe, a povrijeđeno ih je 2.285, prenijela je Anadolija.

Prema informacijama koje je Anadolija prikupila iz nekoliko lokalnih izvora, uključujući Sirijsku mrežu za ljudska prava i bolnice, u različitim područjima na sjeveru Sirije najmanje 1.540 osoba je poginulo, a više od 2.750 je povrijeđeno.

 

Sirijska civilna zaštita, poznata pod imenom „Bijeli šljemovi“, koja vodi operacije spašavanja ljudi u područjima Sirije koja su pod kontrolom pobunjenika, tvrdi da zasad nije primila nikakvu pomoć.

„Na sjever Sirije nije došla nikakav pomoć nijednim koridorom“, rekao je Abdul Rezzak Kentar, program menadžer Sirijske civilne zaštite, za Al Jazeeru.

„Preko graničnog prelaza Bab al-Hawa, stigao je samo egipatski tim od 20 osoba, u kojem su ljekari, bez opreme“, dodao je.

„Otvoreni su svi prelazi, ali međunarodnu ili drugu pomoć nismo dobili“.

Sirijski aktivisti na prelazu Bab al-Hawa kažu da granicu sa Turskom prelaze samo „mrtva tijela“.

„Granicu Turske i Sirije na četiri mjesta prelaze konvoji, ali u njima su samo tijela Sirijaca koji su poginuli u Turskoj, a koja se prebacuju u Siriju“, rekao je nezavisni sirijski aktivist Abdulkafi Alhamdo.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz