Šehid Bosne: Selman el-Farsi

Popularno na sajtu

Selman el-Farsi je iz Tunisa. Ubijen je u operaciji “El-Kerama” u sjevernoj Bosni, 21. jula 1995. godine. Volio je da trenira u ime Allaha kako bi bio snažniji u borbi i kako bi mogao nanijeti što više štete Allahovim neprijateljima. Uvijek je vježbao s nijetom da može što više nauditi neprijatelju.

Selman je bio veoma krupan brat. Izgledao je zastrašujuće radi toga što je na leđima nosio masivni mač koji je bio duži od dužine ruke pa je virio preko ramena. Imao je običaj vezati crnu traku preko čela što je izazivalo strah kod onih koji ga pogledaju. Kad god bi progovorio, govorio je samo o šehadetu (pogibiji na Allahovom putu) i Džennetu. To je bilo sve o čemu bi pričao i ništa ga drugo nije interesovalo osim šehadeta.

Jedan brat priča: “…U drugoj akciji sam prepoznao njegova raskomadana prsa jer je on bio jedini koji je nosio mač na leđima. Ubijen je a dijelove njegovog raskomadanog tijela još nisu pokupili, tako da ga nisam vidio, ali sam prepoznao njegova raskomadana prsa. Ja i još četvorica braće smo ih pokupili i pomirisali, mirisala su na jak parfem. Miris je se širio iz njegove krvi i mi smo začuđeno gledali jedan u drugog. Znali smo priče o ovom mirisu i znali smo priče o sličnim čudima i nismo sumnjali nimalo u njih, ali nismo nikad očekivali ovako nešto. Sad je tu pred nama i mi ga mirišemo; dva bosanska vojnika koji su bila prisutna mogla su takođe osjetiti miris. Nema sumnje da je to bio najjači i najljepši miris koji se ne može porediti s mirisom ni jednog parfema na svijetu. Predivan miris koji je djelovao smirujuće i opuštajuće.

InšaAllah, ovo je dobar znak za Selmana da je šehid, a i za braću mudžahide je to znak da su na pravom putu i da budu strpljivi na tom putu.”

Izvor: Azzam Publications

Prevod: El wela wel bera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz