Novi masakr Amerike nakon ponovnog otvaranja baze Incirlik

Popularno na sajtu

Tokom pokušaja vojnog puča protiv trenutne vlade Erdogana, američki konzulat u Turskoj saopćio je da je zračna baza Incirlik, koju koalicija na čelu sa SAD-om koristi za udare protiv IDIŠ-a, zatvorena. Agencije su navele da je zračnoj bazi isključena struja.

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu rekao je da su neki vojnici u bazi Incirlik bili umiješani u pokušaj vojnog udara, dodavši da će Turska nastaviti borbu protiv grupe IDIŠ kada se u bazi završe akcije u vezi pokušaja puča.

Ubrzo nakon toga, u nedelju, 17. jula je Peter Cook, sekretar za štampu Pentagona, na zvaničnoj stranici vojne baze Incirlik, objavio sljedeće:

„Nakon bliske koordinacije sa našim turskim saveznicima, oni su ponovo otvorili zračni prostor za vojne avione. Kao rezultat toga, zračne operacije koalicije protiv IDIŠ-a su nastavljene na svim vazduhoplovnim bazama u Turskoj. Strojevi Sjedinjenih Američkih Država u Incirliku i dalje rade na unutrašnjim izvorima energije, ali se  nadamo da ćemo uskoro vratiti komercijalnu striju. To nije utjecalo na osnovne operacije.“

I samo dan nakon ponovnog otvaranja vojne baze, više od 100 civila(u nekim izvještajima aktivista stoji da je ubijeno više od 160 civila) je ubijeno tokom bombardovanja Amerike u selu Tuhar blizu grada Mendžib, koji je pod kontrolom IDIŠ-a.

IDIŠ sa svojom politikom kontrolisanja što veće teritorije i „koristi“ prolijevanja krvi, ne prestaje provocirati zapadne sile, otvarajući nove frontove – na što je Ejmen Zavahiri  već upozorio mudžahide u Siriji.

Sa druge strane, napadaju ostale džihadske skupine zbog povlačenja iz civilnih područja (kao što je slučaj sa gradom Mukalla u Jemenu) kako ne bi bili uzrok bombardovanja tih područja, i da bi se time sačuvala krv nedužnih civila.

U bitci na Jermuku Halid ibn Velid je osvojio skoro čitav Šam, da bi se nakon toga, videvši ogromnu vojsku Rimljana, taktički povukao skoro 300 kilometara, birajući mjesto na kojem će voditi bitku. Da li IDIŠ optužuje i Halida zbog povlačenja sa teritorije koja je osvojena i pretvorena u Darul-Islam?! A najveći paradoks je činjenica da se i IDIŠ u nekoliko navrata povlačio sa osvojenih teritorija. Primjera radi, u istočnom djelu Haleba se povukao, prepuštajući na desetine sela Kurdima, kako bi bio u stanju izvoditi napade punih razmjera na džihadske skupine na sjeveru Haleba.

Po pitanju masakra u Menbidžu zvanično su se oglasili Ahraru-Šam, Sirijsko islamsko vijeće, pa čak i FSA – osuđujući napade američke koalicije:

 

(Aktivisti/Agencije/Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: