Nož u leđa: IDIŠ iskoristio sukobe između FSA i demokrata, te napao FSA

Objavljeno / ažurirano:

Nakon što su na sjeveru Halepa posljednjih dana izbili žestoki sukobi između FSA i ”Sirijskih demokratskih snaga” u kojim dominiraju kurdske milicije, IDIŠ je pokrenuo novu ofanzivu na FSA i džihadske snage s ciljem probijanja do grada Azaza i zauzimanja tursko-sirijskog graničnog prijelaza Bab al-Salame kroz koji dolazi humanitarna i vojna pomoć muslimanima sirije.

Aktivisti koji prate odvijanje situacije u Siriji javljaju da je IDIŠ rano jutros pokrenuo veliku ofanzivu na ovo strateško područje gdje je od FSA uspio oduzeti sela Al Bell, Kafrah, Ash Shaykh Rih i Jarez zajedno sa još par manjih sela i punktova.

Ono što je zanimljivo jeste da je neposredno prije IDIŠ-ovog napada na selo Kafrah, uslijedila serija ruskih zračnih udara po položajima FSA koje je IDIŠ vješto iskoristio te zauzeo pomenuto selo.

Znatno oslabljena, FSA je se povukla ka obližnjim uporištima (selima).

Trenutno u Halepu, FSA i džihadske snage odbijaju:

– Kurde sa zapada (žuta boja)
– Režim i šiije sa juga i jugozapada (Nabul i Zahra) – crvena boja
– IDIŠ iz pravca istoka – siva/crna boja na mapi

Prema aktivistima, u doglednoj budućnosti bi se očekivalo da se dio FSA koji podržava Šerijat u potpusnosti pretopi u džihadske pokrete, dok bi jedan dio ušao u sastav Sirijskih demokratskih snaga, čime bi se FSA u potpunosti ugasila u većini pokrajina u Siriji, osim vjerovatno na jugu Sirije, a Allah najbolje zna.

Do sada, veći broj grupa iz FSA-a su već pristupili nekoj od džihadskih skupina, ugavnom Ahraruš-Šamu. Također, prije par sedmica je i FSA skupina Fejlek al-Šam pristupila redovima džihadske koalicije Džejšul-feth.

(Put vjernika)

Novo na sajtu

Lavovi i bizonvideo

Dvije važne lekcije ummetu iz videa o lavovima i bizonu

Iz video snimka o lavovima i bizonu muslimani mogu naučiti dvije vrlo važne lekcije o ispravnom poimanju vjere i života. Čopor lavova je uspio oboriti...

Preporučeni sadržaj

Ruski zračni napad

Idlib: Dogovor sirijskih vlasti i opozicije za prekid vatre

Uvjetni prekid vatre i okončanje bombardiranja sirijske sjeverozapadne regije Idlib dogovoreno je nakon dvodnevnih pregovora u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana. U petak su obustavljeni zračni udari...

Islamske teme