Obama gori od Buša. Naredio 390 bespilotnih napada u kojima je ubijeno najmanje 2 400 ljudi

Objavljeno (zadnji put uređeno):

Prije pet godina, 23. januara 2009., bespilotna letjelica CIA-e je sravnila kuću u pakistanskoj plemenskoj regiji. To je bio treći dan Obame kao predsjednika, i ovo je bio prvi prikriveni napad bespilonom letjelicom novog vrhovnog zapovjenika, piše TheBureauInvestigates

Početni izvještaji su govorili da je do 10 militana ubijeno, uključujući strane “teroriste” a možda i mete visokog značaja –  prvi uspješni napad za mladu administraciju.

Ali izvještaji o civilnim žrtvama su se počeli pojavljivati. Kao što su kasnije izvještaji otkrili, napad je bio daleko od “uspjeha”. Najmanje devet civila je ubijeno, većina njih iz iste porodice. Samo jedna osoba je preživjela, 14-godišnji Fahim Kureši, ali sa užasnim povredama uključujući gelere u njegovom stomaku, frakturu lobanje i gubitak oka.

Kasnije istog dana, CIA je napala ponovno i sravnila drugu kuću. Pokazalo se kao još jedna greška, ovaj put je ubijeno između pet i deset ljudi, svi civili.

Pakistanska marionetska vlada je također znala da civili bivaju ubijeni u napadima. Prošle godine je lokalna administracija čak i priznala smrt devet civila, ali marionetska vlada nije rekla ništa o tim gubicima života.

Uprkos užasnom početku, Obamina administracija je pojačala upotrebu bespilotnih letjelica. Od kad je Obama postao predsjednik 2009., CIA je izvela 330 napada na Pakistan, dok je njegov prethodnik, zloglasni Džordž Buš izveo 51 napad u četiri godine. A u Jemenu, Obama je otvorio novi front u tajnom ratu bespilotnim letjelicama.

Diljem Pakistana, Jemena i Somalije, Obamina administracije je pokrenula više od 390 bespilotnih napada u pet godina od prvog napada u kojem je ostao povrijeđeni Kureši, osam puta više napada nego u toku  Bušovog predsjedništva. U ovim napadima je ubijeno više od 2400 ljudi.

Priprema: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

SAD projektili Aegis

NATO: Neprihvatljiva Putinova prijetnja zbog razmještanja projektila

Iz Alijanse su pozvali Rusiju da se usredotoči na povratak Sporazumu o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa. Sjevernoatlantska alijansa u srijedu je odbacila kao neprihvatljivu prijetnju...

PREPORUČUJEMO