Obamina životinjska farma: Veći i krvaviji ratovi su ravni miru i pravdi

Popularno na sajtu

“Pripadnici Delta odreda su psihopate… Morate biti certifikovani psihopata da bi ste postali član Delta odreda…”, rekao mi je 1980-tih godina jedan pukovnik američke vojske iz Fort Bragga.

Sada je predsjednik Obama postavio najozloglašenijeg psihopatu, generala Stenlija Mekkristala, na čelo američke i NATO komande u Afganistanu.

Mekkristalov uspon do ove pozicije je okarakterisan njegovom centralnom ulogom u upravljanju timova za specijalne operacije koji su uključeni u ilegalne atentate, sistematska mučenja, bombardovanja civilnih naselja i “pronađi i uništi” misije. On je suštinsko utjelovljenje brutalnosti i krvi koji prate vojskom pogonjenu imperijalnu mašinu. U razdoblju od septembra 2003. do augusta 2008., Mekkristal je rukovodio komandom Pentagonovih “Udruženih Specijalnih Operacija” (USO), upravljajući specijalnim timovima za izvršavanje atentata u inostranstvu.

Stvar je u tome da “Timovi za specijalne operacije” (SOT) ne prave razliku između civilnih i vojnih ciljeva, između aktivista i njihovih simpatizera i oružanog otpora. SOT-ova specijalnost je osnivanje odreda smrti i regrutovanje i obuka paravojnih snaga da bi se terorisala naselja, susjedstva i društveni pokreti koji se suprotstavljaju režimima koji su američka klijentela. SOT-ov “antiterorizam” je naličje terorizma koji se usredsređuje na društveno-političke grupe između američkih zastupnika i oružanog otpora.

Na meti Mekkristalovog SOT-a su bili lokalni i nacionalni lideri pobunjenika u Iraku, Afganistanu i Pakistanu, kroz upade komandosa i vazdušne napade. Za vrijeme posljednjih pet godina Buš-Čejni-Ramsfeld perioda, SOT je bio duboko umiješan u mučenja političkih zatvorenika i osumnjičenih lica. Mekkristal je bio Ramsfeldov i Čejnijev poseban ljubimac, jer je bio zadužen za snage za “direktne akcije” kao dio “Jedinica za Specijalne Misije”. Operativci “Direktnih Akcija” su odredi smrti i mučitelji, a njihov jedini dodir sa lokalnim stanovništvom je teror, a ne propaganda. Oni su uključeni u “propagandu ubijenih”, ubijajući lokalne vođe kako bi se lokalno stanovništvo “naučilo” da se pokori i da poštuje okupacione snage. Imenovanje Mekkristala na čelo komande od strane Obame odražava novu i ozbiljnu eskalaciju u njegovom ratu u Afganistanu zbog jačanja otpora u cijeloj zemlji.

Pogoršani položaj Amerike se ispoljava u stezanju obruča oko svih puteva koji vode u i izvan glavnog grada Afganistana, Kabula, kao i proširenje kontrole Talibana i njegov uticaj uzduž pakistansko-afganistanske granice. Nesposobnost Obame da regrutuje nova NATO pojačanja znači da je jedina šansa Bijele kuće da unaprijedi svoju vojskom-pogonjenu imperiju povećavanjem broja američkih vojnika i povećavanjem razmjera svih ubijenih osumnjičenih civila na teritorijama koje su pod kontrolom afganistanskog oružanog otpora (tj. Talibana, nap.rec.).

Bijela kuća i Pentagon tvrde da je imenovanje Mekkristala povezano sa “složenošću” situacije na terenu i potrebom za promjenom u “strategiji”. “Složenost” je eufemizam za naraslu masovnu opoziciju prema SAD-u što komplikuje tradicionalno teško “bombardovanje i vojno čišćenje”. Nova strategija koju praktikuje Mekkristal uključuje dugoročne i specijalne operacije velikih razmjera kako bi se razrušile i uništile lokalne društvene mreže i vođe zajednica, koji pružaju podršku sistemu za oružani otpor.

Obamina odluka da se spriječi objavljivanje broja fotografija koje dokumentuju mučenje zatvorenika od strane američkih vojnika i “istražitelja” (naročito onih pod komandom “Specijalnih snaga”) je direktno vezana za njegovo imenovanje Mekkristala čije su SOT snage bile veoma umiješane u rasprostranjena mučenja u Iraku. Jednako važno je da, pod Mekkristalovom komandom, DELTA, SEAL i Timovi za Specijalne Operacije će imati veću ulogu u novoj “kontrapobunjeničkoj strategiji”. Obamina tvrdnja da će objavljivanje ovih fotografija imati negativan uticaj na trupe ima posebno značenje: Izložba fotografija Mekkristalovog modus operandi iz proteklih pet godina Bušovog režima će potkopati njegovu efikasnost izvođenja istih operacija za vrijeme Obame.

Obamina odluka da se ponovo otvore tajni “vojni tribunali”‘ za strane političke zatvorenike, koji su držani u zatvoru u Guantanamu, nije samo ponavljanje bušovsko-čejnijevske politike koju je Obama osudio i zavjetovao se da će to eliminisati u vremenu njegove predsjedničke kampanje, već je to dio njegove šire politike za militarizaciju i poklapa se s njegovim odobrenjem operacija za tajno špijuniranje američkih državljanja.

Postavljanjem Mekkristala na čelo proširenih afganistansko-pakistanskih vojnih operacija znači postavljanje ozloglašenog praktikanta vojnog terorizma – mučenja i ubistva protivnika američke politike – u središte američke vanjske politike. Obamina kvantitativna i kvalitativna ekspanzija američkog rata u Južnoj Aziji prouzrokuje ogroman broj izbjeglica koji bježe zbog razaranja njihovih farmi, kuća i sela; desetine hiljada poginulih civila, i iskorjenjivanje cijelih naselja. Sve će to biti počinjeno od strane Obamine Administracije u potrazi za “isprazni jezero da bi se uhvatila riba” (tj. ukloni cijelu populaciju kako bi se pohvatali naoružani pobunjenici i aktivisti).

Obamino oživljavanje najozloglašenije politike iz Bušovog perioda i imenovanje najbrutalnijeg Bušovog komandanta temelji se na njegovom sveopštem prihvaćanju ideologije vojskom-pogonjena imperijalna mašina. Kad jednom neko povjeruje (kao što je to Obama učinio) da su američka sila i ekspanzija bazirani na vojnom osvajanju i kontrapobunjeničkom djelovanju, sve druge ideološke, diplomatske, moralne i ekonomske opcije će biti potčinjene militarizmu. Usredsređujući sva sredstva na uspješna vojna osvajanja, nedovoljno pažnje je posvećeno troškovima prouzrokovanim osvajanjima i američkoj državnoj blagajni i domaćoj američkoj ekonomiji. To je jasno od početka: U sredini velike recesije/depresije, kada milioni Amerikanaca gube svoje poslove i kuće, predsjednik Obama je povećao vojni budžet za 4% – uzdižući ga iznad 800 milijardi dolara.

Obamino prihvatanje militarizma je vidljivo iz njegove odluke da proširi afganistanski rat bez obzira na NATO-vo odbijanje da pošalje više vojnika. To je očigledno iz njegovog imenovanja najtvrdokornijeg i najozloglašenijeg generala Specijalnih Snaga iz vremena Buša i Čejnija na čelo vojne komande, da bi se ukrotio Afganistan i pogranične oblasti Pakistana.

To je upravo ono što je Džordž Orvel opisao u Životinjskoj farmi: demokratske svinje sada sprovode istu brutalnu i vojnu kampanju njihovih prethodnika, republikanskih svinja, samo što je to sada u ime naroda i u ime mira. Moguće je da bi Orvel parafrazirao politiku predsjednika Baraka Obame na ovaj način: “Veći i krvaviji ratovi su ravni miru i pravdi”.

Maj 2009.

James Petras

http://www.petras.lahaine.org

 

Prevod za www.putvjernika.com: Ebu Hamza

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz