Otpočela velika bitka za zračnu bazu Tha'lah, na jugu Sirije

Objavljeno / ažurirano:

Aktivisti, pozivajući se na izvore sa terena javljaju da su džihadske i pobunjeničke skupine nakon velikog napretka kojeg su ostvarile proteklih dana gdje su zauzele vojnu bazu ”Brigade 52” – jednu od najvećih vojnih baza u Der'a provinciji te oslobodite grad al-Karak i nekoliko sela i punktova, znatno ohrabrene napretcima danas pokrenule novu ofanzivu na režimsku zračnu bazu Tha'lah koja se nalazi na granici između provincija Der'a u Suwajda.

Osim što je pokrenuta ofanziva na Tha'lah zračnu bazu, na meti je i obližnje selo Ad Darah te grad Umm Walad za kojeg se borbe vode već nekoliko sedmica ali Assadove režimske snage polako popuštaju usljed velikih gubitaka.

Ova zračna baza je trenutno prva linija odbrane grada Suwajda od kojeg su džihadske i pobunjeničke skupine trenutno odaljene samo 15 kilometara.

Assadove snage, zbog nemogučnosti da uzvrate na ofanzivu džihadskih i pobunjeničkih skupina, inteziviraju zračne udare na civilna područja po cijeloj provinciji, inače to je jedna od osvetničkih taktika koje režim sve češće koristi.

 

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Vjernik ne smije biti naivan

0
Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom kazao: "Ne smije vjernik dozvoliti da ga iz jedne rupe...

Preporučeni sadržaj

Sirija: Pobunjenici oslobodili grad ‘Ajjaz u Idlibu

0
Pobunjenički savezi Džebhetu-Watanija (NLF) i Tahriru-Šam (HTS) u masivnoj vojnoj operaciji oslobodili su strateški grad ‘Ajjaz na jugoistoku sirijske pokrajine Idlib. Assadove sektaške milicije također...

Islamske teme