Džihadska vojna koalicija Džejšul Feth porazila Assadove režimske snage te oslobodila još 4 nova sela u Idlibu

Objavljeno / ažurirano:

Džejšul Feth, veoma snažna džihadska vojna koalicija Džebhetu Nusre, Ahraru Šama, Džunud Akse i Ketibe Islama, ovih dana bilježi velike napretke protiv Assadovih režimskih snaga na zapadu provincije Idlib, provincije koja je sada zvanično pod kontrolom džihadskih oslobodilačkih i pobunjeničkih skupina.

Od trenutka kada je koalicija Džejšul Feth pokrenula ofanzivu na preostala režimska sela i uporišta u provinciji Idlib, tj. od petka, oslobođeno 9 sela, a tokom jučerašnjih i današnjih borbi oslobođena su još 4 nova sela – Eneb, Jadraya, strateško selo Ain Hamra i selo Al-Sahan koje se nalazi na granici između Idlib i Hama provincije.

Koalicija Džejšul Feth oslobodila je i strateški kontrolni punkt al-Ma'sara te kompletan okrug strateškog sela Ain Hamra te sada im čist prolaz do režimskog sela Junqarah i Al-Mushayrifah mada se za kontrolu nad selom Al-Musharifah danima vode žestoke borbe.

Assadove režimske snage, iako je se jedan dio snaga povukao usljed ogromnih gubitaka, i dalje pružaju djelimičan otpor jugo-istočno od grada Jisr Shughur jer ne žele da prepuste (izgube) autoput Idlib-Latakia – strateški put koji je veoma bitan za Džejšul Feth prije svega jer bi bio korišten za dostavu pomoći i proširenje operacija u provinciji Latakia – provinciji nusajrija (Assadove sekte) jer džihadske skupine smjeraju da se ponovno probiju do sredozemnog mora od kojeg su trenutno udaljene samo 6 kilometara.

 

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Zatvorenik iz Gvantanama broj 552 II Četvrta epizoda: TAJNE KANDAHARA

0
Četvrta epizoda: Tajne Kandahara. Šta sam doživio u Kandaharu? Ko je upravljao zatvorom u Kandaharu? Brojne i različite metode i načini mučenja. Seksualno zavođenje i uznemiravanje. Susret sa britanskim zatvorenikom.

Preporučeni sadržaj

Sirija: Sukobi u Idlibu, pobunjenici granatirali ruske milicije u Kafranbelu, odbijen...

0
U ponedjeljak ujutro, milicije i plaćenici povezani s Rusijom granatirali su nekoliko područja u južnom dijelu Idliba artiljerijom i raketama, što je dovelo do žrtava...

Islamske teme