Pala zračna baza Ebu Zuhur, Turska i Slobodna sirijska vojska otvorile front protiv Kurda

Popularno na sajtu

Turska vojska je započela obimnu vojnu operaciju na kudsku regiju Afrin na samom sjeverozapadu Sirije.

Uz tursku vojsku u ofanzivi učestvuju i snage Slobodne sirijske vojske (FSA) koje su istočno od Afrina navodno mobilizirale oko 15.000 boraca.

Napad Turske vojske i njenih saveznika se poklapa sa predajom strateškog aerodroma Ebu Zuhur šiitskim snagama.

Naime, kako navode sirijski aktivisti, da bi Rusija dala zeleno svjetlo Turskoj za napad na Afrin, Turska je morala predati zračnu bazu Ebu Zuhur rusko-šiitskim teroristima.

Tako su se Slobodna sirijska vojska i pobunjeničke skupine sa islamskim predznakom bliske Turskoj bez pružanja većeg otpora povukle sa frontova protiv šijja i režima u Idlibu i Hami, ostavljajući HTŠ i bliske skupine da se sami obračunaju sa moćnom šiitskom armijom. HTŠ nije uspio odbraniti zračnu bazu Ebu Zuhur koja je i zvanično stavljena pod kontrolom režima.

Plan tuskog napada na regiju Afrin je da se prvom fazom operacije oslobode Tel Rifat, Minig i ostala arapska mjesta koja su Kurdi okupirali 2016. godine, zatim da se krene na sam grad Afrin i na kraju na Manbidž, oblast uz rijeku Eufrat.

Turska smatra da regiju Afrin kontrolira Kurdska radnička partija (PKK) koja je proglašena terorističkom.

Međutim, turski napad na Kurde nije prošao bez međunarodne reakcije. Tako su Sjedinjene Države izdale zvanično saopštenje u kojima izražavaju svoju zabrinutost zbog turskih napada, a povodom ovih dogadjaja očekuje se i zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN-a.

Vjerovatno će medjunarodna cionističko-krstaška zajednica dati sve od sebe kako bi zaustavila tursku ofanzivu i pomogla Kurde – najveće prijatelje Izraela na Bliskom istoku.

(Aktivisti / Vijesti iz Sirije / PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz