Palestinac odbio jevrejsku ponudu od 28 miliona dolara da se odrekne svoje zemlje

Objavljeno / ažurirano:

Trideset i jednu godinu nakon što su izraelske vlasti oduzele njegovu zemlju u palestinskom selu Dura el-Kar’a, sjeverna Remala, Abdurrahman Kassim se borio za povraćaj svoje imovine.

Njegova priča počinje 1984. godine kada je Izrael oduzeo njegovu zemlju, preko 3, 5 ara, u ‘vojne svrhe’ kao dio odluke oduzimanja približno 450 ari zemlje sela Dura el-Kar’a kako bi izgradio naselje Bejt El. Ovo naselje se od 1978. godine smatra vojnim položajem na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kassim je u proteklih 30 godina kucao na razna vrata kako bi povratio svoju zemlju, ali nije uspio da bilo šta postigne. Kada je izraelska kompanija 2009. godine počela izgradnju stambenih objekata na njegovoj zemlji, on je nastavio svoju bitku.

Graditelj je čak pozvao Kassima i ponudio mu 28 miliona dolara za zemlju ili ‘bilo koji iznos da želi’. Kassim mu je rekao da zemlja nije na prodaju, niti Arapima niti Jevrejima.

“Iskušan sam jako primamljivim ponudama da odbacim slučaj’, objašnjava Kassim, ‘ali, rekao sam investitorima da su devetorica mladića na ovoj zemlji ubijena dok su je branili, četvorica iz Dželezun kampa i petorica iz mog sela, a jedan od njih je moj sin Ibrahim koji je u to vrijeme, 1991. godine, bio student. Da je vaš sin ubijen zbog vaše zemlje, da li biste je prodali?”

Njegova zemlja unutar naselja je okružena metalnom ogradom i betonskim zidovima.

“To sada nije važno”, kaže on samouvjereno. “Jednog dana će biti uklonjena iz Bejt El i mi ćemo se boriti do naše smrti da je povratimo”.

Izvor: Agencije

Obrada: Put vjernika

Novo na sajtu

islam coast sun

Komentar hadisa o dobru i zlu od šejha Saliha Fewzana

Hvala i zahvala pripada Allahu, Njemu zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost za grijehe tražimo. Allahu se utječemo od zla naših duša i od...

Preporučeni sadržaj

islamske teme

Onaj ko čini dobra djela neće nikad biti ponižen od Allaha

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Činilac dobra je zaštićen od zlog uništenja.” (Al-Silsilah al-Sahihah) Kada su smutnje tek nastupile, Talk...

Islamske teme