Pentagon potvrdio svoju predanost osiguravanju vojne nadmoći Tel Aviva

Popularno na sajtu

Colin Kahl, američki podsekretar Ministarstva odbrane za politička pitanja, razgovarao je s budućim izraelskim načelnikom Generalštaba Herzijem Halevijem o američkoj predanosti osiguravanju kvalitativne vojne prednosti Tel Aviva.

U saopćenju Pentagona se navodi kako se potvrđuje “kontinuirano partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, te američka predanost osiguranju kvalitativne vojne sposobnosti Izraela”. Također je skrenuta pažnja na stalne američke i izraelske napore “u suočavanju s prijetnjama koje predstavlja Iran.”

Tokom sastanka, koji je održan u utorak u Washingtonu, američki dužnosnik je istaknuo “pravo Izraela da se brani”, kao i važnost stabilizacije sigurnosne situacije na Zapadnoj obali.

Izraelski mediji su izvijestili da je Halevi posjetio Washington kako bi razgovarao o odnosima dvije zemlje.

Važno je napomenuti da je u julu američki predsjednik Joe Biden potpisao zajednički sporazum s čelnikom privremene izraelske vlade Yairom Lapidom, nazvan “Jerusalemska deklaracija” o američko-izraelskom strateškom partnerstvu.

“Deklaracija” se usredotočila na predanost Washingtona sigurnosti Izraela, očuvanje kvalitativne vojne nadmoći Tel Aviva, nedopuštanje Iranu da nabavi nuklearno oružje i na suprotstavljanje iranskim aktivnostima u regiji.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz