Penzionirani francuski pukovnik: Približava se ‘kraj Izraela’

Popularno na sajtu

Bivši oficir francuske vojske predvidio je skoru propast Izraela u kontekstu dešavanja u Gaza otkako je izbila operacija Potop Al-Aksa 7. oktobra 2023. godine.

Penzionisani pukovnik francuske vojske Alain Corvez izjavio je, u video snimku objavljenom na društvenim mrežama, da su “tragični događaji koji se sada dešavaju u Palestini početak kraja Izraela. Nehumani masakr s ciljem istrebljenja stanovništva Gaze, pa čak i na Zapadnoj obali, ukazuje na to da ova država, koja krši zakon od svog osnivanja, nema nikakvu budućnost.”

“Ne samo to, zaista se bliži njen kraj. Postalo je jasno da je, nakon što je svjetsko javno mnijenje prešlo s podrške Izraelu na podršku Palestini, zahtjev za uspostavljanjem palestinske države postao nešto što se ne može odlagati. Ova palestinska država ne može postojati pored države Izrael. Suživot dviju država na ovim teritorijama trenutno je postao potpuno nemoguć”, dodao je.

Tokom gostovanja u dijaloškom programu, čiji je snimak objavljen na platformi TikTok početkom novembra, Corvez je rekao: “Izraelska propaganda je od početka pokušala predstaviti Hamas kao teroristički pokret”.

“Ne želim se vraćati na detalje, ali kažem da je ovo izvrtanje činjenica jer su teroristi Izraelci. To je njihova praksa od 1947. godine. Znamo detalje njihovog ponašanja i postupanja otkako su se naselili na teritorijama koje su im dali Ujedinjeni narodi. Nisu prestali da nameću svoju kontrolu, da tlače i ubijaju Palestince”, dodao je.

Prekompoziciju snaga

Nastavio je: “Kao specijalista za geopolitička promišljanja, kažem da je herojski otpor Palestinaca protiv fašističkog nacističkog izraelskog režima pokretač koji će omogućiti prekompoziciju snaga širom svijeta. S ovim novim sukobom, ući ćemo u multipolarni svijet koji će okončati svijet u kojem su dominirale Sjedinjene Američke Države i cionisti u Tel Avivu.”

Corvez je osudio dominaciju izraelskog i američkog narativa u trenutnom sukobu u svim evropskim medijima, rekavši: ”Ako je zapadni svijet danas jadan zbog nečega, to je zato što je već neko vrijeme pod okupacijom i kontrolom cionističkih i američkih sila.”

”Danas sam uvjeren u to da će borba Palestinaca za oslobađanje od nepravde kojoj su izloženi već 75 godina biti ključni faktor koji će potaknuti druge potlačene narode, iako je to u mnogo manjoj mjeri u odnosu na Palestince, pod vladama koje su postavile tehnokratske elite bogate milijarde dolara i koje kontroliraju sva sredstva informisanja. Stvari idu do te mjere da francuski i drugi evropski kanali ponavljaju istu mantru, a to je da Izrael ima pravo na samoodbranu”, dodao je.

“Dakle, moramo se suočiti s ovom nepravdom koju čine evropski mediji i vlade, koje iskrivljuju istinu u korist Amerike i Izraela. Ne samo da se bojim, već znam da Izrael svojim ponašanjem od 1948. može doći do tačke potpunog uništenja i neće se zaustaviti, bez obzira na međunarodne reakcije”, naglasio je.

Corvez je na kraju izjavio: ”Sjedinjene Američke Države gube kontrolu nad svijetom, i one to znaju, i učinit će sve da zadrže svoju kontrolu, kao i Izraelci u Palestini.”

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz