Plan AKAP-a i Al-Šababa: Kontrola Afričkog roga znači kontrola svjetske ekonomije

Popularno na sajtu

U trenutku kada u Etiopiji bukti građanski rat, somalijski pokret Šebabul-Mudžahidin na putu je da ovlada Somalijom na sličan način kao što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu. Ovaj pokret koji naizgled izgleda kao obična grupa pobunjenika koji se bore protiv somalijske vlade u stanju je izvoditi sofisticirane operacije te ima daleko veće ciljeve, upozoravaju stručnjaci.

Jedan od glavnih ciljeva Al-Šababa zajedno s jemenskim AKAP-om je kontrola strateškog Afričkog roga koji je smješten na spoju Crvenog mora i Indijskog okeana. Moreuz Bab el-Mandeb koji se tu nalazi postaje kamen spoticanja za veći dio svjetske trgovine, piše Thomas Mountain, a citira UmmaNews.

Skoro sva trgovina između EU s jedne strane, i Kine, Japana, Indije i ostatka Azije s druge strane ide preko Bab el-Mandeba. Preko 30% svjetske nafte, uključujući svu naftu i prirodni plin iz Perzijskog zaljeva, dnevno prolazi kroz Afrički rog.

Ko god kontroliše Rog Afrike, kontroliše najveći deo svetske ekonomije. Mountain ističe da su CIA, MI6 i sve druge zapadne obavještajne službe itekako svjesne koliko je ovaj region od ključnog značaja.

Ukoliko bi Al-Šabab kontrolirao Somaliju, ili AKAP Jemen, mogli bi lahko uvesti zabranu kretanja robe, nafte i prirodnog gasa ka SAD-u i EU kroz moreuz Bab al-Mandeb.

Koliko dugo bi ekonomija EU mogla opstati bez energije iz Perzijskog zaljeva ili bez uvoza iz Azije? – pita Mountain. Ovo jasno daje do znanja zašto će Sjedinjene Države i NATO pokušati da spriječe takav scenario.

Shvativši ovo, može se razumjeti zašto zapadne sile provode zločinačku politiku na Rogu Afrike, piše Mountain.

Sjedinjene Države, kao glavna supersila na svijetu, vode politiku lokalnih sukoba preko plaćenika koji svoj prljavi posao obavljaju na teritorijama u zoni njihovih interesa.

U Južnoj Americi, Sjedinjene Države koriste Kolumbiju kako bi držale čitav region pod kontrolom. U zapadnoj Africi SAD koriste Nigeriju, na Bliskom istoku “Izrael”, a u istočnoj Africi Etiopija je glavna američka marioneta.

Svake godine Sjedinjene Države i zapadni saveznici potroše preko 7 milijardi dolara na podršku etiopskom režimu. Etiopija je postala jedna od zemalja na svijetu koje najviše ovise o pomoći i može se takmičiti s Izraelom u primanju strane pomoći.

Stoga su 2006. Sjedinjene Države mogle narediti Etiopiji da pošalje vojsku da okupira Somaliju pod izgovorom “borbe protiv terora”. Ranije, 2000. godine, Etiopija je izvršila invaziju na Eritreju, opet po nalogu Sjedinjenih Država. Danas Sjedinjene Države isplaćuju plate vojsci od 10.000 etiopskih “mirovnjaka” koji su stacionirani oko grada Abyei – naftnog regiona na granici između sjevernog i južnog Sudana.

Sa najvećom vojskom u Africi, Etiopija mora obaviti svoj posao, a to je da zadrži zapadnu kontrolu nad moreuzom Bab el-Mandeb. Ali, Etiopija je uvučena u građanski rat, dok se Al-Šabab istovremeno opasno približava glavnom gradu Somalije Mogadišu.

Onaj koji kontroliše Bab el-Mandeb je kao ruka koja za grlo drži ekonomije SAD-a, EU i Azije.

Tjesnac Bab al-Mandeb danas je kamen spoticanja u svijetu, a njegov značaj može se ocijeniti pažljivim praćenjem događaja u regiji od strane zapadnih medija.

Dan kada SAD izgube kontrolu nad ovim moreuzom mogao bi označiti kraj ere SAD-a kao supersile i njhove dominacije nad svijetom.

Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz