UN-ova komesarka Bachelet: Stanje ljudskih prava u Palestini katastrofalno

Popularno na sajtu

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet katastrofalnim je nazvala stanje ljudskih prava na palestinskoj teritoriji pod izraelskom okupacijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Bachelet se obratila Odboru za ostvarivanje neotuđivih prava palestinskog naroda i kazala je da su ljudska prava i humanitarna situacija u Gazi ozbiljno ugroženi zbog 15-godišnje izraelske blokade koja je u toj regiji prisutna na kopnu, moru i u zračnom prostoru.

“Palestincima je ograničena sloboda kretanja i to im otežava i pristup bolnicama i drugim osnovnim životnim uslugama. Palestincima se zbog okupacije i blokade sistematski krše osnovna prava i slobode“, poručila je Bachelet.

Izrazivši zabrinutost i zbog upotrebe prekomjerne sile od strane izraelskih snaga, Bachelet je kazala da je samo ove godine u Istočnom Al-Qudsu i Zapadnoj obali ubijeno 15 maloljetnika.

Ona je također kazala da je neprocesuiranje kršenja prava Palestinaca postala hronična pojava i da izraelsko pravosuđe nije efikasno u kažnjavanju jevrejskih doseljenika koji provode nasilje nad Palestincima.

Uprkos mnogim zvaničnim osudama UN-a i čitavog svijeta, židovska genocidna država i židovski narod konstantno sprovode sistematski genocid nad muslimanima u okupiranoj Palestini.

Više o židovskim zločinima nad muslimanima Palestine čitajte ovdje.

(AA/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz