Katar i Turska trebaju zajedno raditi na stabilizaciji Afganistana

Popularno na sajtu

Katarski ministar vanjskih poslova ponovio je stav svoje zemlje o rješavanju situacije u Afganistanu, rekavši da će Doha nastaviti raditi na jačanju humanitarnih i ekonomskih napora u ratom razorenoj zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim turskim kolegom, u glavnom gradu Katara Dohi, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je da će Katar sarađivati sa saveznicom Turskom i talibanskim dužnosnicima kako bi se osiguralo da međunarodni aerodrom u Kabulu, mjesto haotičnih scena nakon talibanskog preuzimanja, nastavi funkcionirati.

Sheikh Mohammed razgovarao je s novinarima zajedno s turskim šefom diplomatije Mevlutom Cavusogluom nakon što su se njih dvojica sastali u sklopu sedmog godišnjeg strateškog dijaloga Katar-Turska.

Očekuje se da će dvodnevni sastanak, kojim su predsjedavali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani, završiti potpisivanjem najmanje 12 memoranduma o razumijevanju u utorak u različitim područjima, uključujući vojsku, zdravstvo, turizam, i sektor obrazovanja, između ostalih.

Cavusoglu je rekao da Turska nastoji raditi na “miru i stabilnosti” u Afganistanu dok je pozvao međunarodnu zajednicu da se uključi u dijalog s talibanima i pozvao ih da “razlikuju” političku i humanitarnu stranu stvari.

“To je ono što smo učinili jer Afganistancima hitno treba humanitarna pomoć”, rekao je, dodajući da Turska sarađuje s Katarom na pružanju humanitarne pomoći i osiguravanju da aerodrom u Kabulu ostane otvoren.

Strateški odnosi dvije zemlje

Katar i Turska imaju jake i strateške odnose na političkoj, ekonomskoj i vojnoj razini.

Vrhovni strateški odbor osnovan je 2014. kako bi unaprijedio odnose između dviju zemalja.

U ponedjeljak su dvojica ministara ponovno potvrdili svoje čvrste veze, rekavši novinarima da su pregledali različita regionalna i međunarodna pitanja i razgovarali o koracima koji će dodatno učvrstiti odnose.

Među regionalnim pitanjima o kojima se razgovaralo bio je i tekući sukob u Libiji gdje su Katar i Turska poduprli vladu koju je priznao UN na zapadu zemlje.

Siriji potrebno hitno ‘političko rješenje’

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o ratu u Siriji, rekavši da je hitno potrebno “političko rješenje” prije nego što se vlada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada može pozvati da se ponovno pridruži Arapskoj ligi.

“Nema smisla” normalizirati veze sa Sirijom, a da ona prethodno ne poduzme ozbiljne korake prema “političkom rješenju”, rekao je šeik Mohammed.

“Mislim da nismo u poziciji da mu [Assadu] ponudimo besplatnu propusnicu za ulazak u Arapsku ligu”, rekao je šeik Mohammed, što je izjava s kojom se Cavusoglu složio.

Nepostojanje političkog rješenja će “ohrabriti ovaj režim da nastavi agresiju na Idlib”, rekao je, misleći na posljednju enklavu koju drže pobunjenici u sjeverozapadnoj Siriji na granici s Turskom – koja podržava nekoliko oporbenih skupina.

Turska vojna baza

Ključni primjer jakih veza dviju zemalja je prisutnost turske vojne baze u Kataru, u kojoj je smješteno oko 5000 vojnika.

U junu 2017. Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat uveli su kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu Kataru. U to vrijeme Erdogan je vojnu bazu nazvao “simbolom bratstva, prijateljstva, solidarnosti i iskrenosti”.

Turska je tokom blokade pojačala izvoz osnovnih roba u Katar kako bi zamijenila proizvode koji su dolazili preko kopnene granice sa Saudijskom Arabijom ili kroz luku Jebel Ali u UAE.

Sedmi godišnji sastanak održava se u vrijeme kada Turska pokušava ojačati svoju ulogu u regiji i usred ekonomske krize koju je pogoršala pandemija korona virusa.

Očekuje se da će Erdogan posjetiti UAE u februaru sljedeće godine, a posljednjih je sedmica izjavio kako Ankara planira obnoviti veze s Egiptom i Saudijskom Arabijom.

IZVOR: AL JAZEERA

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz