Počeli Putinovi i Macronovi pregovori iza zatvorenih vrata

Francuski predsjednik kaže da Pariz i Moskva moraju sarađivati kako bi, uprkos neslaganjima, približili stavove Rusije i Evrope.

Popularno na sajtu

U ljetnjoj rezidenciji francuskog predsjednika, u tvrđavi Bregancon na Azurnoj obali, počeli su pregovori, iza zatvorenih vrata, između predsjednika Rusije i Francuske, Vladimira Putina i Emmanuela Macrona.

Savjetnik ruskog predsjednika za vanjske poslove Jurij Ušakov ranije je saopćio da su u ruskoj delegaciji i on, šef diplomatije Sergej Lavrov i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Uoči pregovora, predsjednici Rusije i Francuske obratili su se predstavnicima medijima i ukazali na pitanja o kojima će razgovarati, poput situacije u Siriji i Libiji, rješenju ukrajinske krize i nuklearnom programu Irana, prenosi Tass.

Nove arhitekture sigurnosti

Macron je rekao da Pariz i Moskva moraju sarađivati kako bi, uprkos neslaganjima, približili stavove Rusije i Evrope.

Dodao je da Rusija igra izuzetno važnu ulogu u rješavanju svjetskih kriza.

“Sve velike krize na svijetu bit će u fokusu našeg razgovora sa ruskim predsjednikom. To je i zato što se Francuska priprema za samit grupe G7, kojim predsjedava, ali i zato što Rusija igra ključnu ulogu u rješavanju kriza”, kazao je Macron.

Ocijenio je da je rješavanje situacije u istočnoj Ukrajini ključ za obnovu formata G8.

Francuski predsjednik je naglasio da je njegova zemlja spremna sarađivati s Rusijom u stvaranju nove arhitekture sigurnosti između Evropske unije i Rusije.

Macron je, komentirajući situaciju u Siriji, kazao kako je potrebno pridržavati se dogovora iz Sočija i uspostaviti primirje u Idlibu.

Traganje za zajedničkim ciljevima

”Civilno stanovništvo u Idlibu živi pod bombardiranjima i stradaju većinom djeca. Potrebno je, u skladu sa Sporazumom iz Sočija, osigurati primirje u Idlibu. Napadi koje izvodi režim uzrok su stradanja djece“, podsjetio je Macron.

Dodao je kako će u maju, na Putinov poziv, posjetiti Rusiju.

Putin je pozvao Evropu da traga za zajedničkim ciljevima, koji danas, kako je naveo, djeluju nedostižno, ali sutra mogu postati neizbježni.

Rekao je da je uvjeren da ne postoji alternativa za Normandijski format u pogledu rješavanja situacije na istoku Ukrajine i obećao da će ga Moskva podržati.

Putin je dodao da bi svaki sastanak, uključujući one u okviru Normandijskog formata, trebao dovesti do konkretnih rezultata.

Putin je kazao da je “oprezno optimističan” kada je u pitanju situacija u Ukrajini i najavio da će na agendi njegovog razgovora s Macronom biti situacija u Donbasu.

“Obavijestit ću predsjednika o mojim najnovijim kontaktima s novim ukrajinskim predsjednikom”, rekao je Putin.

Naglasio je da Rusija nije odbila djelovati u formatu G8 i da je spremna dočekati partnere u bilo kom trenutku.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz