Pokušaj vojnog udara u Turskoj

Popularno na sajtu

Premijer Turske, Binali Jildirim je u petak za turske medije rekao da jedna skupina nastoji izvesti vojni udar.

Dva mosta u Istanbulu i aerodrom su bili blokirani.

Agencija Anadolija je javila kako je vojni pukovnik Muharem Koussa identificiran kao vođa pokušaja puča u Turskoj.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama, u Turskoj je od sinoć poginulo najmanje 60 ljudi, a akcijama širom Turske privedena su 754 vojnika nakon sinoćnjeg pokušaja vojnog udara, saopštilo je Ministarstvo pravde te države, a prenose turski mediji.

Recep Tayyip Erdogan u trenutku izbijanja nereda bio je u distriktu Marmaris u Mugli, odakle je avionom stigao u Istanbul, a prethodno je pozvao građane da izađu na ulice i trgove kako bi se zajedno suprotstavili pokušaju udara na državu. Neposredno nakon što je Erdogan napustio hotel u Marmarisu, taj objekat je bio meta zračnog napada koji su vojnim helikopterom izveli maskirani vojnici.

Vojni helikopter otvorio je vatru u Ankari, objavio je Reuters, citirajući svjedoke, dok su mnogi građani objavili taj snimak na Twitteru.

Začula se i eksplozija u Istanbulu.

Turska televizija javlja kako je turski borbeni avion otvorio vatru i oborio vojni helikopter koji su koristili pripadnici pokreta koji pokušavaju izvesti vojni udar.

Ovaj okršaj se desio u zraku iznad prijestolnice Ankare.

Dok su oči čitavog svijeta uperene u Tursku, pomno prateći situaciju, na stotine ljudi slavi na ulicama sirijskog glavnog grada Damaska rano ujutro u subotu, a čuje se i slavljenička paljba nakon što je turska vojska(lažno) objavila da je svrgnula s vlasti predsjednika Erdogana a slična slavlja odvijaju se i u drugim sirijskim gradovima pod kontrolom sirijske vlade.

(Al Jazeera i agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz