Preselio Mulla Omer, vođa talibana

Popularno na sajtu

Vodstvo Islamskog Emirata Afganistana zvanično je potvrdilo smrt Mulla Omera Mudžahida, osnivača i dugogodišnjeg vođe Islamskog Emirata Afganistana.

Potvrda o preseljenju vođe vjernika Mulla Omera objavljena je na Shahamatu – zvaničnom sajtu Islamskog Emirata Afganistana.

U saopštenju povodom njegovog preseljenja kaže se da je Mulla Omer preselio od bolesti.

“Prije nekog vremena, on se razbolio i stanje se pogoršalo zadnje dvije sedmice prije preseljenja“, kaže se u saopštenju.

Suprotno navodima američkih, pakistanskih i drugih obavještajnih službi i onih koji se pozivaju na njihove izvještaje, u saopštenju se kaže da Mulla Omer “zadnjih 14 godina nikada niti za jedan dan nije napustio Afganistan”.

Smrt Mulla Omera je zasigurno veliki udarac talibanima i njihovom jedinstvu, budući da CIA i druge obavještajne službe, a odnedavno i IDIŠ (koji je odnedavno započeo sa napadima na talibane), pokušavaju na sve načine oslabiti talibane, koji pod kontrolom drže većinu ruralnog Afganistana.

Vijest o preseljenju Mulla Omera je s tugom dočekana širom islamskog svijeta, jer je Mulla Omer u srcima mnogih muslimana postao simbolom ponosa, časti i prkosa svjetskoj tiraniji predvođenoj Amerikom.

Mulla Omer, kako navode mnogi analitičari i aktivisti, nije bio samo vođa jedne grupe, već mnogo više od toga, bio je pokret i ideja.

Sudeći prema mnogim analizama, aktivistima i svjedočenjima, u novijoj historiji islamskog ummeta nije se pojavila osoba koja je zadobila veće simpatije muslimana od Mulla Omera.

Mulla Omer je ujedno bio najuticajnija ličnost džihada u novijoj historiji muslimana i zapravo, unazad nekoliko stoljeća, teško je naći osobu koja je imala uticaj na džihadske pokrete poput Mulla Omera.

Mulla Omer je imao prisegu na vjernost od većine džihadskih skupina, počevši od Al-Kaide, pakistanskih talibana, te džihadskih skupina u Centralnoj Aziji. Osama bin Laden, vođa Al-Kaide je također imao prisegu Mulla Omeru Mudžahidu.

Šura vodstva Islamskog Emirata Afganistana je zajedno sa uglednicima i učenim ljudima postavila Mulla Ahtara Muhammeda Mensura za nasljednika Mulla Omera Mudžahida.

Danas je u mnogim zemljama svijeta klanjat dženaza-namaz u odsustvu za Mulla Omera (fotografije u prilogu).

Izvor vijesti o preseljenju Mulla Omera: http://www.shahamat-arabic.com/archives/5046

Prijevod i priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz