Sirija: Džebhetun-nusra napala glavni stožer prodemokratskih frakcija u Azazu

Objavljeno / ažurirano:

Sirijski aktivisti javljaju da je Džebhetun-nusra jutros žestoko napala glavni stožer (sjedište) prodemokratskih frakcija u gradu Azazu, uključujući i 30-tu Diviziju te okolne oblasti oko Azaza koja su pod kontrolom prodemokratskih frakcija.

Povod za napad Džebhetun-nusre je bio taj što je prije nekoliko dana, grupa od 30 boraca istrenih u američkim vojnim kampovima u Turskoj, ušla u Siriju kroz granični prijelaz Bab al-Salame te se utaborila u 30-toj Diviziji i to je bila jedna od prvih grupa koje su završile vojnu obuku u Turskoj a procjenjuje se da se u američkim kampovima trenutno trenira oko 5.000 prodemokratskih boraca koji pristižu u Siriju kroz ovaj granični prijelaz u zavisnosti od završetka vojne obuke.

Ove borce zapadne zemlje nazivaju ”umjerenim pobunjenicima” i oni imaju punu podršku američke administracije te su oni zapravo glavni nosioci američkih interesa (demokratije) u regionu.

Džebhetun-nusra je uspjela zauzeti nekoliko pozicija oko grada Azaza koji su prethodno bili pod kontrolom prodemokratskih frakcija, međutim, nedugo nakon napada Džebhetun-nusre, uslijedila je serija zračnih napada od strane SAD-a po sjedištima Nusre u Halepu i Idlibu kako bi primorali Nusru da se povuče.

Aktivisti dodaju da je nekoliko džihadskih skupina podržalo Džebhetun-nusru u ovoj akciji. Nije precizirano o kojim džihadskim skupinama se radi ali se pretpostavlja da su to Ahraru Šam i front Ansaru din zajedno sa nekoliko ostalih članica džihadske koalicije Ansaru Šeriah (više o formiranju i sastavu džihadske koalicije Ansaru Šeriah pročitajte ovdje ).

Džebhetun-nusra je također izdala javno saopštenje povodom ovog napada koje možete pogledati ovdje.

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Žena muslimanka prema svome Gospodaru – Budna vjernica

0
Najvrijednija odlika žene muslimanke je njeno duboko vjerovanje u Allaha, dželle šanuhu, njeno jasno ubjeđenje da sve što se dešava ljudima, dešava se po...

Preporučeni sadržaj

Vrste grijeha

0
Dvije su vrste grijeha: mali i veliki. Ibnul Kajjim kaže: “Kur’an i sunnet, te konsenzus ashaba i tabi'ina poslije njih, kao i imama ukazuje...

Islamske teme