Propis dove na ruku'u

Objavljeno / ažurirano:

Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kod imama Muslima: „A što se tiče ruku'a, na Njemu veličajte Gospodara“, ne znače da čovjeku nije dozvoljeno da dovi na ruku'u. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi dovio i na ruku'u.

Imam Buhari je u svom Sahihu naslovio poglavlje O dovi na ruku'u, te je spomenuo hadis Aiše, radijellahu anha, u kojem stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, govorio na ruku'u:

سبحانك اللهم ربنا وبحمدك اللهم اغفر لي

Slavljen neka si Gospodaru moj, Tebi pripada hvala. Allahu oprosti mi.“

Iz djela: Fetve u Namazu – odabrani stavovi šejha Sulejmana el Ulvana

NOVO NA SAJTU

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

0
Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države. Kako bi to postigli, primijenili su nove strategije te postali više otvoreniji i politički angažiraniji prema vanjskom svijetu.
Poslanikovi as sunneti, Muhammed alejhi selam

50 Poslanikovih sunneta

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Tri poruke za preostali dio Ramazana

0
Mnogi ljudi zbog mnoštva ibadeta tokom Ramazan osjete prezasićenost i monoton odnos prema ibadetu, kako to izbjeći, šta znači provesti Noć Kadra u ibadetu i šta ako ujutro moraš na posao i ne možeš cijelu noć ostati budan? Pogledajte tri poruke šejha Ali Hammude u 22. dijelu ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme