Categories:

Luksemburg Iranu deblokirao 1,6 milijardi dolara

Objavljeno / ažurirano:

Iranski predsjednik Hasan Ruhani izjavio je u nedjelju kako je Luksemburg Iranu deblokirao 1,6 milijardi dolara, koji su bili zamrznuti na zahtjev SAD-a, te izrazio zadovoljstvo zbog te “lijepe pravosudne pobjede”.

Luksemburški ekonomski list Paperjam piše da je Apelacioni sud u Luksemburgu 2. aprila održao ročište o iranskim sredstvima blokiranim u toj državi na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država.

No, od tada sud nije objavio nikakvu odluku o slučaju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Naša Centralna banka i naše Ministarstvo vanjskih poslova nedavno su ostvarili veliku pobjedu u jednoj pravnoj bitki”, rekao je Ruhani obrativši se Vijeću ministara Irana.

Proživljava ‘tešku situaciju’

Nakon višemjesečnog sudskog procesa, “prije nekoliko dana uspjeli smo osloboditi dio te svote”, dodao je iranski predsjednik, ističući da je odluka važna jer Iran proživljava “tešku situaciju”.

Danas se Iran suočava s dvostrukom krizom: ekonomskom, izazvanom finansiranjem rata protiv muslimana u Siriji kao i ponovnom uspostavom američkih sankcija 2018. godine, te zdravstvenom, izazvanom pandemijom Covida-19.

Iran je početkom 2013. godine de facto preuzeo vodstvo u Siriji, te je do sada regrutovao preko 200 000 šijitskih fanatika za borbu protiv muslimana Sirije.

Iran je svih godina rata finansirao šijitski terorizam u Siriji, kao i vojnu intervenciju Rusije i ruske zločine protiv muslimana u ovoj zemlji.

S gotovo 4.500 zvanično priznatih smrtnih slučajeva uzrokovanih korona virusom i više od 71.500 službeno potvrđenih slučajeva zaraze, Iran je daleko najpogođenija država na Bliskom Istoku. Aktivisti i medicinski radnici, pak, tvrde da je broj umrlih daleko veći i da šijitska vlada skriva tačne podatke o broju oboljelih i umrlih od korona virusa.

Teheran je u martu objavio da je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražio hitan zajam u iznosu od oko pet milijardi dolara.

Iran će najvjerovatnije dio odmrznutih sredstava usmjeriti na finansiranje svojih terorističkih oružanih grupa na Bliskom Istoku, koje su također zapale u krizu.

(Agencije / PV)

NOVO NA SAJTU

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

0
Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države. Kako bi to postigli, primijenili su nove strategije te postali više otvoreniji i politički angažiraniji prema vanjskom svijetu.
Poslanikovi as sunneti, Muhammed alejhi selam

50 Poslanikovih sunneta

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Tri poruke za preostali dio Ramazana

0
Mnogi ljudi zbog mnoštva ibadeta tokom Ramazan osjete prezasićenost i monoton odnos prema ibadetu, kako to izbjeći, šta znači provesti Noć Kadra u ibadetu i šta ako ujutro moraš na posao i ne možeš cijelu noć ostati budan? Pogledajte tri poruke šejha Ali Hammude u 22. dijelu ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme