Afganistan: Iz logora u Bagramu oslobođeno 200 talibana

Popularno na sajtu

Nakon oslobađanja 100 talibana u četvrtak kao rezultat sporazuma postignutog između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i talibana, oslobođeno je dan kasnije još 100 zarobljenih talibana, koji su bili u zatvorima u Afganistanu.

Oslobađanja su uslijedila nakon što su talibani rekli kako odustaju od ucjena i odgoda te kako bi se mogli povuči iz sporazuma s SAD-om.

Glasnogovornik afganistanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Javid Faisal je izjavio da je riječ o talibanima iz zatvora u Bagramu, prenosi Anadolija.

Faisal je dodao da su talibani pušteni iz zatvora prema listi na kojoj se nalaze podaci zarobljenih.

Historijski “Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu” su 29. februara u Dohi potpisali američki izaslanik Zalmay Khalilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta Mullah Abdul Ghani Baradar.

Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu kojim bi trebao biti okončan 19-godišnji konflikt i najduži rat u kojem je SAD učestvovao.

Uporedo s tim, delegacije SAD-a i vlade Afganistana potpisale su zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi da će SAD početi povlačiti svoje snage iz Afganistana i smanjiti broj vojnika u toj zemlji sa skoro 13.000 na 8.600 u roku od 135 dana.

Povlačenje svih američkih i savezničkih snaga iz Afganistana predviđeno je u narednih 14 mjeseci, ali to će ovisiti o tome da li će talibanski pokret poštovati svoje obaveze preuzete tim sporazumom.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz