Teror nad sunijama u Iranu: Šiitska vlast u Teheranu zabranila sunijama da klanjaju Bajram namaz

Popularno na sajtu

Šijje se od strane mnogih „vjerskih autoriteta” na našim prostorima predstavljaju kao „naša braća”, dok se šiitski Iran naziva „islamskom državom” koja se bori za prava muslimana širom svijeta. U isto vrijeme šiitski misionari širom svijeta neumorno ponavljaju slatkorječive fraze o jedinstvu šijja i sunija.

Međutim, sunije u Iranu imaju da kažu svoju priču.

„Homeini, prevarant 20 stoljeća, za vrijeme svoje vladavine obećao je sunitskim liderima u Iranu sunitsku džamiju u Teheranu, i kao što dobro znamo prekršio je svoje obećanje, a njegovi slijepi sljedbenici su ga dosljedno slijedili u represiji nad sunijama u Iranu i sprdnji sa muslimanima izvan Irana koristeći praznu retoriku „Smrt Americi, šiitsko-sunitsko jedinstvo”, pa šta možemo očekivati od čovjeka koji nikada nije sunijama obećao ništa”, piše internet portal „Sinovi sunija” (Sons of Sunnah) aludirajući na aktuelnu šiitsku vlast u Iranu, a govoreći o decenijama upornom odbijanju šiitskih vlasti da izdaju dozvolu za gradnju džamije u Teheranu.

Sunni Online, oficijelni sajt sunija u Iranu, u nedjelju je objavio članak pod nazivom „Teheran: Policija spriječila sunije da obave Bajram namaz” u kome se kaže:

„Suni Online je saznao da je policija u Teheranu mobilizirala svoje snage i opsjela kuće u kojima su sunitski vjernici htjeli da klanjaju Bajram namaz. Policija je vjernicima spriječila ulazak u ove kuće (mesdžide). Prema našim izvorima, sunitska zajednica u Teheranu je za obavljanje Bajram namaza iznajmila nekoliko kuća, koje su od strane policije blokirane. Policijski službenici su zadržali lična dokumenta vlasnika tih kuća”.

Isti izvor navodi da je šiitska vlast sunijama zabranila Bajram namaz i u drugim većim gradovima u Iranu u kojima su sunije manjina.

Sinovi sunija, web portal iranskih sunija, na dan Bajrama je objavio bolne činjenice o stanju muslimana u šiitsko-rafidijskoj državi Iran. Činjenice su prezentirane u članku pod nazivom „Danas je Bajram, a iranska sunitska braća se ponižavaju od strane rafidijsko-šiitskog režima”, u kome se između ostalog navodi:

„Mi smo već pisali poduži članak otkrivajući pravo lice neislamske, to jest antiislamske prirode rafidijsko-safavidskog režima u Iranu, pokazujući kako je Teheran jedini glavni grad u svijetu koji nema sunitsku džamiju. Čak i Vašington D.C., tj. „Veliki šejtan” ima mnoštvo sunitskih džamija! Zaprepaštujuće je koliko se rafidijski režim boji jedne jedine suntiske džamije u Teheranu, iako Teheran ima mnoštvo crkava, zaratustrijskih (zoroostrejskih) hramova i škola, čak i sihskih hramova!”

Prema pisanju citiranog portala, sunije u Teheranu su prinuđeni da iznajmljuju privatne kuće kako bi obavljali džumu i Bajram namaz. Međutim, oni koji mnogi bh. vjerski autoriteti nazivaju svojom braćom sunijama nisu dozvolili ni klanjanje Bajram namaza, pored toga što ne dozvoljavaju izgradnju džamije.

Hamenei i Ahmedinedžad: Vjerski i svjetovni autoriteti
šiitske represivne vlasti u Iranu

Portal „Sinovi sunija” navodi da je razlog za zabranu otvaranja sunitskih džamija u iranskim gradovima sa šiitskom većinom taj što šiitski vjerski i svjetovni autoriteti strahuju da će mnoge šijje napustiti šiizam i prigrliti islam nakon što se upoznaju sa stvarnim učenjem islama i vide njegovo praktikovanje bez vatropokloničkih rituala koje upražnjavaju šijje.

Sunije u Teheranu (i drugim iranskim gradovim u kojima su šijje većina) prinuđeni su da iznajmljuju privatne kuće kako bi klanjali ne samo džumu i Bajram namaz, već i pet dnevnih namaza. Međutim, čim šiitska policija sazna za postojanje ovakvih mesdžida, slijedi racija, zatvaranje mesdžida i hapšenje imama. Zatvaranje nekoliko ovakvih mesdžida početkom ove godine i hapšenje imama Ubejdullaha Zadeha, samo je jedan od primjera koji razumnima objašnjava na šta šijje ciljaju kada kažu „jedinstvo šijja i sunnija”, a to je u stvari „šiizacija” sunija.

Muslimani Irana su više puta pokušavali da izbore svoje pravo na gradnju džamije. U tom cilju, u ramazanu ove godine muslimani Teherana su poslali pismo predsjedniku šiitske države Iran, Mahmudu Ahmedinedžadu. Pismo su objavili vodeći šiitski mediji. Međutim, i ovaj, kao i svi prethodni pokušaji, ignorisani su od strane visokih autoriteta šiitske države.

S druge pak strane, ista ta šiitska iranska vlada, u državama gdje su sunije većina, bez po muke otvara šiitske misionarske centre. Da stvar bude još gora, mnogi tzv. vjerski autoriteti sunija hvale i veličaju „velikane” šiitske zabludjele ideologije i blagosilju rad ovakvih šiitskih centara, i čak, prisustvuju njihovom otvaranju, što je svakako sramotan čin za njih same, ali i za instituciju koju predstavljaju, kao i za one koji ih danonoćno pravdaju i brane.

Muslimanima jesu potrebni vjerski autoriteti, ali ne svakakvi! Muslimanima jeste potrebno jedinstvo, ali na Istini, a ne na svemu i svačemu! Muslimanima jeste potrebna institucija koja će se zalagati za njihova prava, a ne institucija koja će ih pljačkati i braniti samo interese svojih službenika, a pritom hvaliti šiitske autoritete i otvarati šiitske misionarske centre!

Pogledajte i dva video priloga:

1. Reis IZ BiH, Mustafa Cerić govori na svečanom otvaranju šiitskog misionarskog centra „Mulla Sadra” u Sarajevu

2. Poznati bosanskohercegovački „vjerski autoritet” Sulejman Bugari hvali šiitskog poglavara Homeinija

Slični članci:

Veliki šejtan 4. dio

Šiitske zablude kroz foto i video zapise

Da li je moguće da rafidije (šije) proliju i jednu kap svoje krvi da bi se oslobodila džamija El-Aksa?

Šiitski Mehdi je Mesija Dedždžal

Ideologija šijja je ista kao i ideologija Židova

Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad je dvoličan kao i Iran

(Put vjernika)

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz