Puna pripravnost izraelske vojske za aneksiju Zapadne obale

Popularno na sajtu

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz naredio je podizanje pune vojne pripravnosti u toj zemlji zbog vladinog plana aneksije većih dijelova okupirane palestinske Zapadne obale.

Ministarstvo odbrane Izraela saopćilo je u ponedjeljak da je Gantz naredio načelniku Generalštaba vojske Avivu Kochaviju da vojska bude u punoj pripravnosti za slučaj mogućih nemira u regiji nakon što vlada pokrene proces “diplomatskih aktivnosti” na palestinskoj Zapadnoj obali, prenosi Anadolija.

Iako se u saopćenju koristi termin “diplomatske aktivnosti”, izvjesno je da se to odnosi na ranije objavljeni plan izraelske vlade za aneksiju doline Jordana i svih ilegalno izgrađenih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Desetljećima pod okupacijom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošlog mjeseca sa čelnikom opozicije Gantzom formirao je zajedničku vladu.

Obojica su najavila da će od 1. jula ubrzati plan aneksije doline Jordana i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Palestinske vlasti najavile su potpunu obustavu bilateralnih odnosa s Izraelom ako nastave s planom aneksije, koji se odnosi na trećinu palestinske Zapadne obale, koja je već desetljećima pod izraelskom okupacijom.

Mnogobrojne zemlje i organizacije, uključujući Evropsku uniju, Ujedinjene narode i Arapsku ligu, pozvale su Izrael da odustane od tog plana.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz