Izraelski terorizam na djelu: Izraelske vlasti uhapsile više od 889 djece i 128 žena u 2019. godini

Popularno na sajtu

Izraelske vlasti uhapsile su više od 5.500 Palestinaca u 2019. godini, među kojima je 889 djece i 128 žena, navodi se u izvještaju institucija koje se bave pitanjima zatvorenika i ljudskih prava, kao što su: Klub palestinskih zatvorenika, Udruženje za podršku zatvorenicima i zaštitu ljudskih prava Addameer i Komitet za pitanje zatvorenika.

Izraelske snage gotovo svakodnevno hapse Palestince na Zapadnoj obali, ali obično neke pritvorenike puštaju nakon kratke istrage, a druge upućuju na suđenje.

U saopćenju se ističe da je ukupni broj zatvorenika u izraelskim zatvorima na kraju godine prestigao brojku od 5.000, među kojima je 40 žena i 200 djece, dok broj zatvorenika u administrativnom pritvoru (bez suđenja ili optužbi) iznosi 450.

U saopćenju se dodaje da gotovo 700 zatvorenika pati od raznih bolesti, uključujući i deset oboljelih od karcinoma i 200 sa hroničnim oboljenjima.

Politika mučenja

“Izraelske vlasti su u 2019. godini intenzivirale proizvoljne kampanje hapšenja palestinskih maloljetnika i žena, koji su pretrpjeli različite oblike mučenja za vrijeme i nakon hapšenja”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Dodaje se da je u 2019. godini zabilježen porast mučenja zatvorenika, prilikom hapšenja i istrage, pa čak i puštanja na slobodu, u odnosu na prethodne godine.

Pet zatvorenika je umrlo u izraelskim zatvorima zbog nedostataka odgovarajućeg medicinskog tretmana i namjernog medicinskog nemara (Fares Baroud, Omar Awni Younis, Nassar Taqatqa, Bassam Al-Sayeh, Sami Abu Diyak).

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz