Afganistan: Talibani osvojili ključni distrikt Darzab, poriču da su dogovorili prekid vatre

Popularno na sajtu

Afganistanski talibani (IEA) osvojili su posljednje dijelove Darzaba, južnog distrikta pokrajine Džovzjan koji ima oko 60.000 stanovnika, potvrdili su talibanski ali i vladini izvori.

Afganistanska vojska priopćila je u utorak da je centralna vojna baza u distriktu Darzab premještena u oblast Tapa Antan.

Izvori u Kabulu ističu kako se vojska suočila s ekstremnim hladnoćama odnosno vremenskim neprilikama zbog čega nisu mogli pružati adekvatan otpor talibanima. Rečeno je da je nova lokacija geografski i strateški bolja u odnosu na prethodnu.

Centar distrikta Darzab pao pod kontrolu talibana prije tri mjeseca, izjavio je Abdul Maruf Azar, glasnogovornik pokrajinskog guvernera.

Džovzjan je sjeverna afganistanska pokrajina koju naseljava preko pola miliona ljudi. Snaga talibana u sjevernom Afganistanu rapidno je porasla tokom prethodnih godina nakon što su uspješno regrutirali i druge etničke skupine kao što su Uzbeci i Turkmeni.

Talibani poriču dogovor o prekidu vatre s SAD-om

Glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid porekao je izvještaje da je Islamski Emirat dogovorio prekid vatre s SAD-om, kritikujuće medije koji šire propagandu kako je nastao raskol među vođstvom talibana.

”Posljednjih nekoliko dana u velikom broju medija objavljuju se lažna i neutemeljena izvješća o prekidu vatre od strane Islamskog Emirata. Neki mediji tvrdili su i postojanje raskola u Islamskom Emiratu zbog pitanja primirja”, izjavio je Zebihullah.

Zebihullah Mudžahid rekao je da talibani nemaju namjeru proglasiti primirje i da je sa SAD-om vođena drugačija rasprava.

”Realnost situacije je da Islamski Emirat nema namjeru proglasiti primirje. Sjedinjene Države zatražile su smanjenje obima i intenziteta nasilja, a rasprave koje vodi Islamski Emirat vrte se isključivo oko ovog specifičnog pitanja. Vođa Islamskog Emirata još nije izdao konačnu naredbu niti postoje podijeljena mišljenja u vezi s ovim pitanjem unutar Islamskog Emirata. Neka naši sunarodnici ne obraćaju pažnju na zlonamjerne izvještaje koje propagiraju neprijateljski mediji”, rekao je on.

Na kraju, glasnogovornik talibana naglasio je kako će IEA težiti većim interesima džihada i domovine u svjetlu šerijata.

”Islamski Emirat će poduzeti sve potrebne i primjerene korake koji osiguravaju veće interese i džihadske težnje naše domovine u svjetlu islamskog šerijata, i na vojnim i političkim frontovima, uz Allahovu volju. Islamski Emirat će obavještavati svoju državu o bilo kakvom napretku putem svojih zvaničnih kanala”, rekao je Zebihullah Mudžahid.

1tvnews/Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz