Putin i Erdogan dogovorili primirje u Idlibu

Popularno na sajtu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski lider Recep Tayyip Erdogan su na šestosatnom sastanku u Moskvi dogovorili primirje u Idlibu.

Kako je rekao Erdogan, primirje u Idlibu, poprištu teških okršaja sirijskih snaga i pobunjenika koje podržava Turska, nastupit će u ponoć, nakon čega će dvije strane potom zajedno odlučiti o ostalim hitnim koracima.

„Napadi snaga sirijske vlade u Idlibu narušili su mir uspostavljen dogovorom iz Sočija. Turska ne može nijemo posmatrati sirijske napade. Neizbježno je usaglašavanje novog statusa za Idlib nakon režimskih napada na tursku vojsku u toj regiji”, rekao je turski predsjednik, prenijela je Anadolija.

Erdogan je i napomenuo kako je “duh saradnje s Rusijom dao neviđeni doprinos međunarodnim naporima za okončanje sukoba u Siriji”.

Podvukao je kako je vrlo jasno da je glavni cilj režima očistiti Idlib od populacije i pod pritiskom migracija staviti Tursku u tešku situaciju.

“Turska će u ovom procesu sačuvati svoje pravo da na svaki napad sirijskog režima odgovori svom snagom i na svakom mjestu”, poručio je Erdogan.

Putin je izrazio nadu da će „zajednički dokument donijeti prekid vatre u regiji Idliba te poboljšati situaciju oko humanitarne pomoći“.

„U kritičnim situacijama uvijek smo uspijevali postići kompromise. To se desilo i danas“, rekao je Putin.

Putin izjavio saučešće

Dva lidera dogovorila su uspostavljanje sigurnosnog koridora u regiji Idlib, šest kilometara sjeverno i isto toliko južno od strateški važnog autoputa M4, kojim će, počev od 15. marta, turske i ruske snage zajednički patrolirati.

Sastanak dva lidera počeo je Putinovom izjavom saučešća povodom nedavne pogibije turskih vojnika u sirijskoj provinciji Idlib.

Putin je na početku sastanka u Moskvi ocijenio da je situacija u Idlibu postala toliko napeta da zahtijeva njihove direktne razgovore, prenosi Reuters.

Govoreći pred početak susreta, Erdogan je istakao da su odnosi između Turska i Rusije u usponu i da mu je cilj da ojača te veze.

U ranijem saopštenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske navedeno je kako će se Erdogan u okviru posjete Rusiji u Moskvi sastati s predsjednikom te zemlje Vladimirom Putinom, prenijela je Anadolija.

Navedeno je kako će tokom susreta biti govora o bilateralnim odnosima dvije zemlje, a bit će razmijenjena mišljenja i o aktuelnim dešavanjima u sirijskom Idlibu.

Glasnogovornik Erdoganovog ureda Ibrahim Kalin poručio je da će dominantna tema razgovora biti situacija u sirijskom Idlibu.

‘Hitno uspostavljanje primirja’

„Na putu prema Moskvi, naš glavni okvir je hitno uspostavljanje primirja u skladu sa sporazumom o Idlibu koji smo potpisali s Ruskom Federacijom“, rekao je dan uoči susreta Kalin, te dodao kako se Turska „nada sporazumu u okviru zajedničkog shvatanja situacije i posljednjih dešavanja u Idlibu“.

Komentarišući najave režima Bashara al-Assada o održavanju izbora u aprilu u Siriji, Kalin je kazao kako će takvi izbori biti nevažeći, te kako između njih i ranije održanih izbora neće biti nikakve razlike.

“Želio bih ponoviti da ti izbori neće imati legitimiteti ni pred nama, ni pred sirijskim narodom, niti međunarodnom zajednicom”, rekao je Kalin.

Poručio je da, ako je cilj da se izbjeglice vrate svojim domovima sigurno, dobrovoljno i dostojanstveno, uvjeti za to se moraju uspostaviti na sirijskom teritoriju.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: